Glöd · Panelen

Panelen

Alla skulle behöva sänka sina koldioxidutsläpp till 1,7 ton per person och år. En genomsnittlig flygresa för en svensk är 5 800 kilometer, vilket ger ett koldioxidutsläpp på 1,1 ton. Med tanke på det – när tycker du att det är okej att flyga?

Jag tycker inte man kan göra någon generell regel för att flyga, alla har olika behov. Men jag tycker vi borde tågluffa eller semestra mer i Sverige vilket ger lägre utsläpp. Det är ingen rättighet att flyga till semestern ett par gånger varje år. Sen ska man inte stirra sig blind på enbart flygresors utsläpp. Att äta veganskt kan vara en klimatkompensation för den där flygresan.

William Persson, 22 år, studerande på Lunds tekniska högskola, Helsingborg

Jag tycker det är okej att flyga när man själv har övervägt om det är nödvändigt. Om någon behöver värme för att komma ur sin vinterdepression, om det krävs internationella möten för politiska beslut, eller om invandrare vill besöka familjen blir det ingen nytta för samhället om man förtrycker dessa behov av miljöskäl.

Annette Chapligin, 40 år, aktiv i RSMH, Aspergerrörelsen och Miljöpartiet, norra Småland

Tycker till att börja med att det ruskigt tråkigt att flyga, men att det är okej om man ska långt. Subventionerna på flyg borde upphöra. www.dn.se/resor/skattebefriat-flygbransle-slar-hart-mot-miljon/

Kenneth Andersson, 49 år, skogsarbetare, Äppelbo