Radar · Nyhet

Finland skärper arbetet mot rasism och hatbrott

I Finland ska regeringen se över om det går att förbjuda nazistiska organisationer. Detta efter en dödsmisshandel som väckt starka antirasistiska stämningar i landet.

För två veckor sedan misshandlades Jimi Karttunen efter att ha uttryckt missnöje mot en demonstration med Finska motståndsrörelsen, en del av den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han fördes till sjukhus med allvarliga hjärnskador och dog en vecka senare. En 28-årig man har gripits, misstänkt för misshandel och grovt vållande till annans död.

Finska Motståndsrörelsen beskriver händelsen som en ”disciplinåtgärd”, enligt den finska tidningen Hufvudstadsbladet.

Förra lördagen samlades tiotusentals människor i hela Finland för att demonstrera mot rasism under parollen ”Nu räcker det!”.
Arrangörerna skriver i ett upprop på Facebook att en ”tystnadens kultur” har fått råda i Finland de senaste åren. Varje individ bör våga stå upp mot rasism skriver de vidare, och kräver att politiker och myndigheter tar tag i rasismen och det våld den föder.

Helsingforspolisen uppgav att omkring 15 000 demonstrerade i huvudstaden. Statsministern Juha Sipilä var också på plats och lovade att se över praxis och lagar vad gäller extremrörelser.

På måndagen meddelade inrikesminister Paula Risikko vid en presskonferens att Finland redan nu har lagar som kan tas i bruk för att få bukt med extrema organisationer, skriver Svenska Yle. Metoderna ska utvecklas så att lagarna kan tillämpas bättre men nya lagparagrafer kan också behövas enligt inrikesministern.

Det ska också satsas på förebyggande åtgärder, till exempel ska man se över hur hatbrott hanteras i landet och nätpolisens och myndigheternas resurser ska förstärkas då det gäller denna typ av våldsbekämpning.