Radar · Nyhet

Amnesty: Orbán styr Ungern utifrån rädsla

På söndag ska Ungern folkomrösta om flyktingmottagandet och medan den ungerska regeringen spenderat miljontals euro på en främlingsfientlig reklamkampanj utsätts flyktingarna i landet för usel behandling, skriver Amnesty i en ny rapport.

I Stranded hope: Hungary’s sustained attack on the rights of refugees and migrants visar Amnesty hur ungerska myndigheter systematiskt kränker mänskliga rättigheter för människor på flykt, även barn. Det handlar om uppenbara brott mot flyktinglagstiftningen och EU-direktiven, menar organisationen.

– Premiärminister Victor Orbán har ersatt ett styre utifrån lagar med ett styre utifrån rädsla. Hans försök att medvetet hindra flyktingar och migranter från att nå Ungern har åtföljts av ett allt mer oroande mönster av attacker på flyktingarna och den internationella hjälp som finns där för att skydda dem, säger John Dalhuisen i ett pressmeddelande.

Rapporten baseras på forskning genomförd i Serbien, Ungern och Österrike samt intervjuer med 143 personer varav den största delen är tidigare flyktingar och migranter.