Radar · Nyhet

S och MP till val på egen hand

Det blir ingen gemensam valplattform för S och MP inför valet 2018. Båda partierna vill se mer samarbete över blockgränserna och vill skjuta regeringsfrågan till efter valet.

Koalitionspartierna S och MP går till val som självständiga partier i valrörelsen 2018.

– Vi har ett jättebra samarbete med Miljöpartiet nu och vi har för avsikt att fortsätta det samarbetet efter valet, men det är klart att det är vi socialdemokrater som går till val som enskilt parti, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad till TT.

I valet för sex år sedan gick S, MP och V ihop om en gemensam valplattform – och förlorade. För två år sedan vanns regeringsmakten utan ett tätt samarbete. Och så är planen även för 2018.

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind ser inget uppseendeväckande i det socialdemokratiska beskedet.

– Det här är inget nytt. Vi är två separata partier och precis som förra gången kommer vi att gå till val som två separata partier.

Såväl Socialdemokraterna som Miljöpartiet säger till TT att de vill ha mer samarbete över blockgränserna.

– Det har fattats viktiga frågor över blockgränserna under den här mandatperioden, till exempel energiöverenskommelsen. Jag tror att det är något som svenska folket gärna vill se mer av, säger Lind.

Lena Rådström Baastad är inne på samma linje:

– Vi har varit tydliga med att vi vill se mer samarbete över blockgränserna. Jag tycker att blockpolitiken blir förlamande för svensk politik.

TT: Vilket eller vilka borgerliga partier ligger närmast till hands för samarbete efter valet 2018?

– Stefan Löfven säger tydligt att han är beredd att bjuda in till konstruktiva samtal. När det gäller regeringsfrågan så är det han som får ta den och det blir väl att hantera efter valet, säger Rådström Baastad.

Rådström Baastad konstaterar att det träffats 15 blocköverskridande överenskommelser det senaste året.

– Allt från energiuppgörelse till finanspolitiskt ramverk. Jag är övertygad om att man kan vara tydlig och inte förlora sin politiska identitet, även om man samarbetar med andra partier.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV