Radar · Nyhet

Migrationsmöten som manar till ansvar

I veckan samlades FNs generalförsamling för första gången till ett toppmöte om migration och en deklaration med en lång rad punkter antogs. Dagen efter hölls ytterligare ett migrationstoppmöte, initierat av USAs president Obama om frågan.

Deklarationen består av ambitioner mer än konkreta åtaganden och organisationer som Amnesty och Oxfam ser utfallet av mötet som svagt.
FN-chefen Ban Ki-Moons tolkning är enligt ett pressmeddelande det rakt motsatta, han ser mötet som ett ”genombrott” i ansträngningen att möta dagens migrationskris.

Jan Eliasson, vice generalsekreterare för FN, hoppas att mötet innebär en ”vändpunkt” vad gäller att ansvaret för flyktingarna ofta lämnas till länderna närmast krisen.

Sverige var en av initiativtagarna till måndagens möte och medarrangör till mötet om ”globalt flyktingansvar” som initierats av USAs president Obama.

– Jag är stolt över att ha varit medvärd. Det är ett bevis för att Sverige uppskattas, sade en nöjd Stefan Löfven till TT efter mötet.

I sitt tal redogjorde statsministern för nytt svenskt stöd: 175 miljoner kronor till en ny fond inom Världsbanken som ska hjälpa länder som Libanon som tagit stort ansvar och 150 miljoner till organisationen för migration (IOM) och UNHCR, som stöd för så kallad vidarebesättning av 30 000 kvotflyktingar.

Sverige måste se över sin egen politik för att ha trovärdighet, menar 11 organisationer, däribland Svenska freds, Kvinna till Kvinna och Rädda barnen, som med anledning av veckans möten skickat ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven.

Med så många på flykt är FNs flyktingkonvention viktigare än någonsin menar man: ”Trots det har vi sett en utveckling åt motsatt håll: under det senaste året har många länder, inklusive flera välfärdsstater, gjort det nästintill omöjligt för människor att få sina rättigheter tillgodosedda enligt flyktingkonventionen.”

Undertecknarna kritiserar svängningen i den svenska politiken som ”framförallt manifesteras i den nya lag som gör tillfälliga uppehållstillstånd till norm och som har tagit bort rätten till familjeåterförening för de allra flesta som beviljats skydd i Sverige.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV