Energi · Mat med Jenny

Böniga burgare med stor variation

Hamburgare är inget man behöver sakna som vegan. Tvärtom går det att göra burgare av nästan vad som helst. Mixa valfria bönor med kryddor och du har en burgare att lägga i stekpannan. Det går också bra att använda en hel portabellosvamp eller så klart köpa färdiga burgare i butiken.

I kyl- och frysdisken finns en rad burgare av svamp, seitan och soja, och självklart även med svenskodlade, ekologiska bönor.
Vi har valt GoGreens kidneybönor från Öland. Kidneybönsburgare är en riktig allroundburgare, som passar både med smakrika tillbehör och som en mer neutral klassiker.

Vi serverar burgarna i ett Friscobröd tillsammans med tacosås, guacamole, srirachamajonnäs, chilifrukt, tomater och sallad eller i en källarfranska med stekta kantareller, burgerdressing, inlagd gurka, tomat och sallad.

Rökiga kidneybönburgare

• ett knippe persilja eller annan favoritört
• 2 vitlöksklyftor
• 1 gul lök
• 500 g kokta kidneybönor eller svarta bönor
• 3 msk jästflingor (t ex Bjäst)
• 2 dl havregryn
• ½ tsk salt
• ½ tsk svartpeppar
• 1 tsk buljongpulver
• 3 krm rökarom (liquid smoke)
• 2 msk vetemjöl
• ev 1 tsk chilipulver
• olja

Hacka persiljan, pressa vitlöken och finhacka löken. Blanda ner alla ingredienser i en matberedare och mixa till en smet. Krydda med chilipulver om du vill ha lite hetta. Rulla smeten till falafelstora bollar och tryck ut dem i handflatan med lätt mjölade händer. Stek burgarna gyllenbruna på medelhög värme. Använd rikligt med olja så burgarna får en härligt krispig yta.

Kidneybönburgare är en riktig allroundburgare.

Burgerdressing

• 1 dl äggfri majonnäs
• 1 dl vegetabilisk crème fraîche
• (t ex Oatlys iMat Fraiche)
• 1 dl hackad gurka (s k bostongurka)
• ½ dl chilisås
• 1 tsk senap
• örtsalt
• svartpeppar

Blanda alla ingredienser. Salta och peppra efter tycke och smak.