Radar · Nyhet

Shell har börjat borra i världen djupaste undervattensfält

Den första oljan har nu pumpats upp från Shells nya undervattensfält ”Stones” i Mexikanska golfen rapporterar brittiska The Guardian. Det är världens djupaste fält för olja och gas, 3 kilometer under havsytan. Det ligger betydligt djupare än BPs Deepwater Horizon där en rigg exploderade för sex år sedan och orsakade 11 döda och en uppmärksammad miljökatastrof.

Efter ett allt högre tryck från klimataktivister har Shell på senare år dragit sig tillbaka från några av sina största projekt, som oljeborrning i Arktis och tjärsandsutvinning i Kanada. Nu informeras aktieägarna i stället om att stora investeringar i djuphavsborrning väntar. Vid öppningen av fältet annonserade Shell: ”Vår växande kunskap om användningen av sådana teknologier på uppfinningsrika sätt kommer att hjälpa oss att öppna fler djuphavsresurser runt om i världen”.

Projekteringen för det kostsamma undervattensfältet Stones påbörjades 2013 och enligt The Guardian kommer omkring 50 000 fat (nära 8 miljoner liter) olja att produceras när full produktion nås 2017.

Klimatrörelsens kritik rör framför allt att mer olja inte bör tas upp om klimatmålet ska hållas och att undervattensborrning är en stor miljörisk.

Shell menar att de har beredskap mot till exempel stormar men som ett läckage i våras visar är omständigheterna till havs svåra att helt kontrollera. I maj spred sig flera hundra liter olja över ett 2 mil långt område cirka 15 mil från Louisianas kust efter ett läckage i en ledning vid Shells undervattensfält i området.

Vicky Wyatt, kampanjledare på Greenpeace menar att olje- och gasindustrins buisiness-as-usual-mentalitet måste få ett slut.

– President Obama kan stoppa dessa läckor, spill och klimatkatastrofer genom att stoppa nya tillstånd i golfen och arktis. Det är dags att hålla de fossila bränslena i marken för alltid, kommenterade hon vårens utsläpp i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV