Radar · Nyhet

Naturskyddsföreningen vill se förbud mot bottentrålning

En ny rapport från Naturskyddsföreningen visar att bottentrålning är den mest använda fiskemetoden i svenska vatten. En metod som enligt rapporten är förödande mot en rad arter i havet.

I förra veckan kom Naturskyddsföreningens rapport, Fiska för framtiden. Där man har undersökt bot­ten­trål­ning­ens om­fatt­ning och kon­se­kven­ser i svenska havs­om­rå­den.

– Vi har sammanställt aktuell forskning om bottentrålning. Forskare och myndigheter är eniga om att trålningen har en förödande inverkan på såväl bottenlevande växter och djur som framtidens fiskbestånd, säger Mårten Wallberg, vice ordförande i Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Mårten Wallberg skriver att när forskare återvände till platser på västkusten där man tagit provfångster för sjuttio år sedan, fick de bara upp hälften så många arter som då.

– Det är oerhört alarmerande.

Nu uppmanar Naturskyddsföreningen politiker att minska bottentrålningen genom att gynna fiske med till exempel burar, garn och krokar. Man vill också se ett förbud av bottentrålning i alla marint skyddade områden som Kosterhavets nationalpark, Gullmarsfjorden och Bratten.
Enligt Naturskyddsföreningen har enbart cirka 6,6 procent av svensk ekonomisk zon någon form av formellt om­rå­desskydd. Vilket är långt från de 10 procent som in­ter­na­tio­nel­la kon­ven­tio­ner kräver. Enligt rapporten kräver många forskare ett om­rå­desskydd på upp mot 30 till 40 procent för att åter­stäl­la och upp­rätt­hål­la hög biologisk mångfald i haven.

Fast även där det finns skydd bottentrålas det. Ett exempel är Kos­ter­ha­vets na­tio­nal­park, Sveriges enda marina na­tio­nal­park. Där bottentrålar inte mindre än 30 fartyg enligt rapporten. Detta trots att parken är till­kom­men för att skydda just de unika bot­ten­ha­bi­ta­ten. Ett annat exempel är djuphavsravinen Bratten.

Kartläggningen visar också att 100 procent av svenskfångad nordhavsräka, 68 procent av havskräfta och 74 procent av Östersjötorsk bottentrålas.
Trots att fisk som säljs i butik, sedan december 2013, ska märkas med vilka fångstredskap som använts, behövs det inte göras någon åtskillnad mellan bottentrål och annan trål enligt EU-reglerna. Inte heller MSC-märkningen är en garanti.

– MSC-märkning handlar om att man inte fiskar fisk med väldigt svagt bestånd, det är en bra märkning men just gällande bottentrålning så ska man, om man med säkerhet vill undvika fisk som bottentrålats, välja Krav-märkt, säger Mårten Wallberg till TT.

Västkustfiskarna är kritiska till till rapporten. Peter Ronelöv-Olsson, ordförande i Sveriges Fiskares Producentorganisation berättar för tidningen Bohusläningen att Naturskyddsföreningen förslag att stoppa det svenska fisket bara skulle innebära att importören från andra länder skulle öka.

– Länder som är mindre miljömedvetna men fiskar i samma vatten.

Andel fiskfångst som bottentrålas:

Bottentrålning: