Radar · Nyhet

Miljardsatsning på asylmottagandet

Regeringen satsar miljarder på ett förbättrat mottagande av asylsökande.
– Utmaningen nu handlar om etableringen, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

– Det kommer att vara svårt att hänga med, inledde Ylva Johansson (S) presskonferensen där hon tillsammans med biträdande finansminister Per Bolund (MP) presenterade en rad förslag som kommer att finnas med i budgetpropositionen för 2017, som presenteras i morgon.

En av åtgärderna handlar om att skjuta till resurser till Migrationsverket, som nästa år tillförs 1,7 miljarder kronor. 2018 föreslås ett tillskott på 1,2 miljarder kronor, följt av 475 miljoner kronor 2019 och 68 miljoner kronor 2020.
Samtidigt skärper regeringen kraven på Migrationsverket att genomföra effektiviseringsåtgärder på motsvarande 200 miljoner kronor årligen mellan 2017 och 2020.

Det är känt att det tar lång tid för nyanlända att komma ut på arbetsmarknaden. Totalt satsas 992 miljoner kronor 2017 på att korta vägen till arbete. 530 av dessa miljoner går till Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag, 306 miljoner till tidiga insatser och snabbspår och 156 miljoner till lärlingsvux.

– Jag tycker fortfarande att det är ganska uselt, säger Ylva Johansson om läget just nu.
Hon ser en tydlig könsskillnad, att fler kvinnor är lågutbildade, och att det finns ett mönster där de som redan har en högre utbildning utbildar sig under etableringsfasen.

– Jag ser en utmaning att fler ska komma in i utbildning under etableringsfasen, säger Ylva Johansson.

Regeringen kommer även att förändra nystartsjobben, som infördes av Alliansregeringen. Det är i dag den vanligaste formen av subventionerad anställning sett till antalet deltagare, men enligt arbetsmarknadsministern är nystartsjobben inte så träffsäkra och effektiva. Ylva Johansson beskriver det som att det finns ”dödviktskostnader” i systemet.

– Man anställer personer som hade fått jobb ändå. Det är onödigt att staten subventionerar dem som står nära arbetsmarknaden, säger Ylva Johansson.

Subventionen ska nu sänkas för personer som har varit arbetslösa i mindre än två år, och de maximala stödperioderna kortas. Samtidigt ökas subventionen i nystartsjobb för personer som varit arbetslösa i mer än tre år och för nyanlända.

Pengar tillförs också till domstolsväsendet för att göra bättre domstolsprövningar. Nästa år handlar det om 625 miljoner kronor.