Radar · Nyhet

Merkel: Tar min del av ansvaret

De tyska storpartiernas tid tycks vara förbi – åtminstone i Berlin, där både SPD och CDU gjorde katastrofval jämfört med 2011. Angela Merkel sade på en presskonferens att hon tar sin del av ansvaret för valnederlaget – och medgav problem i migrationspolitiken.

Med förluster på fem-sex procentenheter kan valresultatet i Berlin inte betecknas som något annat än ett fiasko för SPD och CDU, de två partier som dominerat (väst)tysk politik under efterkrigstiden. Enligt det preliminära valresultatet fick socialdemokratiska SPD 21,6 procent av rösterna, medan Angela Merkels kristdemokratiska CDU fick nöja sig med 17,6 procent.

Merkel sade på en presskonferens på måndagseftermiddagen att hon tar på sig sin del av ansvaret för nederlaget. Hon medgav också att regeringens flyktingpolitik – som sörjer för allt större missnöje med kanslern och hennes kabinett – inte fungerat optimalt under året som gått, och sa att hon gärna tar en diskussion med dem som vill se en kursändring.
Samtidigt inskärpte Merkel att detta inte kan innebära saker som att inga muslimer ska få komma in i Tyskland, eftersom det skulle strida både mot grundlagen och mot den etiska grund som hennes parti CDU vilar på.
Merkel ville inte svara på huruvida hon tänker ställa upp för omval i det nationella valet nästa höst.

Söndagens stora vinnare var Alternativ för Tyskland (AFD), med en högerpopulistisk och främlingsfientlig agenda. AFD fick 14,2 procent av rösterna – ett resultat som måste ses som en stor framgång, inte minst givet att partiet inte ens existerade då förra valet hölls.
Starkt framåt gick även Die Linke, med rötter i det tidigare statsbärande socialistpartiet i DDR, som fick 15,6 procent av rösterna. Tillsammans med De grönas 15,2 procent och SPD:s 21,6 procent räcker det till en rödrödgrön majoritet. På många håll i Tyskland ses samarbete med Linke som starkt kontroversiellt på grund av partiets historia, men i Berlin styrde en rödröd koalition både 2001-2006 och 2006-2011.

Preliminärt valresultat i Berlin