Energi · Syre tipsar

Mättande pumpasoppa

Nu lyser allt fler orangea pumpor upp grönsaksdiskarna. Många använder dem bara som Jack O’Lantern-lyktor till halloween, men de är bra mat också. Till exempel passar de fint i en mustig soppa.

En del pumpor har hårda skal som kräver lite kraft eller en vass kniv för att komma igenom. Man kan skala pumporna eller låta bli – men om du ska äta skalet, tänk på att skölja pumpan om den inte är ekologisk. Receptet räcker till fyra personer.

Du behöver

• en pumpa (butternutpumpa eller vanlig orange, som ibland kallas muskatpumpa)

• en burk kokosmjölk

• en burk krossade tomater

• en röd paprika

• en lök

• några vitlöksklyftor

• två buljongtärningar

• cirka tre cm färsk ingefära

• en kruka koriander

• lite lime eller citron

• röd currypasta

• chili eller jalapeño (färsk, fryst eller torkad – färsk röd chili blir vackrast)

• en matsked gurkmeja

• spiskummin (hel eller malen)

• citrongräs (färsk strimlad eller torkad)

• salt

• kokosolja eller någon annan god olja.

Det här är grunden, men det går bra att variera. Om du inte har eller inte gillar någon krydda kan du utelämna den – men utan ingefära blir soppan inte riktigt sig själv. Du kan också ha i exempelvis skuren bladselleri, sötpotatis, champinjoner eller tofu.

Gör så här

1. Skär pumpan i småbitar. Du kan till exempel först skära den i halvor och sedan gröpa ur kärnorna med en sked. Men du kan också plocka bort kärnorna försiktigt och sedan rosta dem med lite salt.

2. Lägg pumpabitarna i en stor gryta med ungefär en halvliter vatten och en buljongtärning eller två och låt den koka upp.

3. Medan grytan med pumpan kokar upp – hacka lök, paprika, eventuella andra grönsaker, vitlök och ingefära.

4. Häll grönsakerna i grytan.

5. Tillsätt citrongräs, spiskummin, gurkmeja, chili eller jalapeño och någon matsked röd currypasta.

6. Tillsätt kokosmjölken och låt det hela koka upp.

7. När pumpan och de andra grönsakerna är mjuka, häll på de krossade tomaterna.

8. Smaka av med currypasta, salt och pressad citron eller lime. Tillsätt en matsked kokosolja, rör om och värm så att det nästan kokar.

9. Klipp koriander över, rör om och servera.