Radar · Nyhet

Tiggandet gör skillnad

En svensk delegation från bland annat Svenska kyrkan och Göteborgs stift besökte flera romska boplatser runt om i Rumänien och fann tydliga signaler om förbättringar där romerna sökt hjälp ute i Europa – bland annat i Sverige, rapporterar tidskriften Feministiskt perspektiv.

EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi) var med under besöken och skriver i en krönika i tidskriften att husen i migrantbyarna är nya och stabila, att barnen har skor och verkar gå i skolan medan romerna i andra byar är kvar i misären. Diakonen Sara Ivarsson från Göteborgs stift bekräftar bilden.

– Ja, det stämmer. I Buzău, till exempel, där många romer kommer till Göteborg och tigger, kunde vi se en del hus som var nyrenoverade, de hade dörrar, glasfönster och plåttak som skyddar mot kylan. En socialarbetare som själv är rom och tolkade för oss bekräftade att de husen tillhör dem som åkt för att jobba som tiggare i Sverige. Han sa att de kommer tillbaka och använder det de har tjänat för att förbättra sina liv.

Upplevelserna från resan kommer att samlas i en bok som ska öka förståelsen för romernas situation och visa hur man kan hjälpa.