Glöd · Debatt

Tid att öva för fred

DEBATT Nu är det dags att öva för fred, innan fler platser än Ånge, Härnösand och Sundsvall används som krigsövningsplatser – mitt i stan och med vanliga människor som mål. När dessutom vår överbefälhavare Bydén anser att nya system (till exempel Archer) är ”häftiga” att prova är steget inte långt till att förföra unga till att vilja  skjuta skarpt.

Utan rim och reson är vår militär inne på ett krigsskådespel av oanat händelseförlopp. Början till tredje världskriget övas just nu på de tre nämnda platserna i Sveriges mitt. Räcker det inte med alla övningar i till exempel Luleå, Vidsel, Arvidsjaur, Boden och Riksgränsen, som pågått sedan 2004? Vi ska spara CO2 och nå klimatmål – ej använda fossila bränslen, ej åka bil, ej flyga, ej äta kött, för att spara miljön.

Varför får militären använda 10,2 miljarder av våra skattepengar för smutsiga och farliga övningar! Vi har inte en chans att rädda jordens klimat genom militärens onödiga slöserier.

Dessutom ska Nato enligt värdlandsavtalet bygga militärbaser i Sverige – med utrustning och antagligen också kärnvapen, för att föra krig härifrån. Utrustning betyder både mat och krigsmateriel, whisky och cigarretter, som flygs hit. De utländska förbanden betalar varken fastighetsskatt, moms eller införseltull.

Vi förlorar dessutom allemansrätten, eftersom små gula skyltar hängs upp i skogen, att man är inne på ett ”militärt skyddsområde”, det vill säga, man haffas och förs till förhör istället för att plocka bär.

Är detta fina utsikter för ett land som saluförs som Europas sista vildmark?