Radar · Nyhet

Palmoljeplantagerna fortsätter att växa

Palmoljeplantagerna fortsätter att breda ut sig i framför allt Asien och Latinamerika. Men kritiken är hård mot plantagerna, som bland annat tränger undan människor, djur och värdefulla skogar.

Effekterna av palmoljeplantagerna var en av de frågor som diskuterades i samband med Internationella naturvårdsunionens nyligen avslutade kongress i Hawaii.

– I San Lorenzo huggs djungeln ner för att ge plats åt oljepalmer. Enda skälet till att expansionen kunde stoppas var motståndet från ursprungsbefolkningen, sade aktivisten Santiago Levy från Ecuador på kongressen.

Han är ordförande för organisationen Altropico i norra Ecuador och menar att palmoljeplantagerna i regionen nära gränsen till Colombia haft många negativa konsekvenser.

Utbredningen av palmoljeplantager har varit densamma i Brasilien, Colombia, Guatemala, Honduras och Indonesien – som är världens största producent.
Arnold Sitompul, vid Världsnaturfonden i Indonesien, säger att den modell som har använts för att certifiera produktionen av palmolja inte har fungerat. Detta eftersom skogsskövlingen och förluster av den biologiska mångfalden har fortsatt.

– Det behövs en mobilisering för att bemöta alla problem som uppkommer kring palmolja. Vi måste börja med att stoppa avskogningen, säger han.