Glöd · Sidan 3

Öppet brev till riksdagsledamöterna

I dag den 13 september öppnas riksdagen. Ni som intar era platser kommer att passera en grupp demonstranter utanför. De är människor som drabbats av den tillfälliga asyllagen, den som saboterar människors möjlighet att få skydd i Sverige.

Se dem i ögonen. Förklara gärna varför ni tyckte det var en bra idé att förse dem med mer otrygghet – retroaktivt. De som demonstrerar kom till Sverige innan någon begränsningslag var påtänkt. Men asylsökande kan inte välja asylland.

Den tillfälliga lagen betyder korta tillstånd, fler splittrade familjer, fler avslag till traumatiserade och föräldralösa … Ungefär 12 000 ensamkommande barn beräknas bli utvisade inom ett par år (= bli papperslösa i stället för att bli studenter).

Vi förstår att en del av er hade velat rösta mot lagen, men inte kunde gå emot ert parti. Det är svårt att rösta för sin övertygelse om det leder ut i den politiska kylan.

Andra har sina svåra val. Just i dag måste en pappa avgöra om han ska lämna sitt barn i ett skyddsrum eller ett flyktingläger och säga ”jag reser iväg för att du ska få komma efter”. Med risk för att de aldrig ses.

Just i dag väljer en mamma om hon ska låta sin äldste fara iväg för att inte bli värvad till den avskyvärda milisen, för att inte fängslas som sin pappa, för att inte bli kanonmat utan få ett normalt liv. Just i dag vill en mamma inte tänka på vilka rånare eller gränsvakter utan samvete som hennes äldste ska träffa på vägen eller vad han själv kommer att göra för att överleva.  Hon vet att det inte finns några bra val.  Hon vill bara få det där samtalet; ”mamma, jag är trygg nu, gråt inte mer”.
I Turkiet väljer en journalist om han ska våga skriva sanningen om sin president.

Nu börjar riksdagsåret och ni står inför nya val. Ska ni låtsas som om inget hänt och låta EU fortsätta att sälja ut flyktingarna till Turkiet? Fortsätta låtsas som att katastroferna i Syrien och Irak inte finns? Att papperslösa ungdomar från Iran kan utvisas till Afghanistan och allt kommer bli bra? Att andra EU-länder kommer att ta det ansvar Sverige inte tar? Fortsätta låtsas att flyktingar har ett val?

Ni har lovat mig att min pension, min sjukvård och mina vuxna barns arbetsvillkor ska räddas genom att fler flyktingar inte ska släppas in. Men det är ju inte sant. Sveriges ekonomi går som tåget, bland annat tack vare flyktinginvandring och annan invandring.

Är det någon som håller på att snuva svenskarna på deras tillkämpade villkor så är det ni som bestämt att asylsökandes möjlighet att få permanent skydd ska bero på anställningsbarhet, inte skyddsbehov.

Årets hemläxa till er riksdagsledamöter: Ta reda på konsekvenserna av den tillfälliga lagen. Ni behöver bara låta bli att blunda. Asylsökande, journalister och frivilligorganisationer kommer att förse er med fakta.

När det kom många asylsökande förra hösten fanns civilsamhället där. Ni såg oss som en del av oordningen och ville hägna in flyktingarna för att rädda dem från oss och oss från dem. Men kyrkor, moskéer och kulturlokaler öppnade sina portar ändå.

Nu har civilsamhället nya utmaningar. Att lära oss använda internationell rätt när svensk lag sviker. Att skapa integration där era beslut har underminerat integrationen. Att fortsätta finnas där när de utstötta ställs på gatan. Den solidaritet som strukits ur lagboken bevarar vi med våra handlingar tills det är dags att skriva in den i lagen igen.

Samhällen byggs av människor, inte av murar. Ni är välkomna att vara med.

Ni kan börja med att återinföra permanenta uppehållstillstånd.