Radar · Nyhet

Förändrat klimat ger inte en grönare planet

I Kalifornien har ett 17 år långt forskningsexperiment kring växters beteenden till följd av klimatförändringar avslutats. Resultaten motsäger andra rapporter som hävdar att den globala uppvärmningen gör jorden grönare.

Det ansvariga forskarteamet vid Stanford Woods Institute for the Environment har publicerat sina slutsatser i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

– Det här experimentet visar med all tydlig önskvärdhet att tanken om grönare ekosystem till följd av klimatförändringar kan avfärdas, säger Christopher Field, den forskare som har lett arbetet.

Rapporten kan bli en vattendelare när det gäller framtida bedömningar av morgondagens klimat och dess påverkan på framför allt världens jordbruk. De nya rönen från Kalifornien går stick i stäv med en internationell rapport som publicerades tidigare i år, och som visade att planeten blev grönare mellan åren 1982 och 2009.

Stanfordteamet simulerade i en experimentlund över en miljon växter och tog fram ett klimat som väntas motsvara år 2050. Resan i tiden ”var ingen picknick”, försäkrar Christopher Field och han har fått medhåll från andra forskare.

– Den här studien visar att temperaturer fortsätter att stiga till följd av klimatförändringar, och gräsmarksregioner lär inte orka anpassa sig till högre temperaturer, vilket kan öka torkstressen, säger Richard Primack, biolog vid Boston University, till ABC News.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV