Energi · Mat med Jenny

Vegansk matkasse i Norrköping

Maria Karlsson från Norrköping har under många år haft olika idéer om hur hon kan främja vegansk mat. Att starta kafé och butik har stått på önskelistan men i stället blev det en vegansk matkasse: Vegankassen Norrköping.

– Många tycker om idén med en vegansk matkasse. Även personer som inte äter vegansk eller vegetarisk mat är positiva till initiativet och en del av dem vill prova. Det är jättekul att så många blir inspirerade och intresserade av att prova vegansk mat, säger hon.

Tanken är att maten ska vara varierad och passa olika målgrupper men också att kunna erbjuda olika typer av veganprodukter som är svåra att hitta utanför storstäderna.

– Jag tänker att det inte ska vara för omständligt att laga mat. Även ensamstående föräldrar ska känna att det inte är alltför mycket jobb att laga vardagsmat, samtidigt som det ibland kommer skickas med recept som är lite mer krävande, berättar Maria Karlsson,  själv ensamstående tvåbarnsmamma.

Veganskt, schyst, ekologiskt och näringsrikt är ledorden. Ungefär 70 procent av ingredienserna kommer vara ekologiska. Första kassen levereras denna vecka och de allra första rätterna är kantarell- och linssoppa, enchiladas och vegoskinksfyllda auberginerullar.

– Jag vill ha med smaker från olika delar av världen men också vegansk husmanskost. Maten ska vara intressant för såväl veganer som för personer som är nyfikna på att prova vegansk mat, säger Maria Karlsson.

Mer info: facebook.com/vegankassen.nkpg