Radar · Nyhet

Stort intresse för lösvikt

Nu kan Köpenhamnsborna handla förpackningsfritt om de så önskar Nyligen öppnade nämligen Danmarks, tillika Skandinaviens, första emballagefria butik där du kan köpa allt från tvål och gryn till frukt och vin i lösvikt.

Rader med glasburkar och små lådor med färgglada kryddor, torkad frukt och gryn pryder hyllorna i den lilla lokalen i hipsterstadsdelen Vesterbro i Köpenhamn. Utanför ringlar kön lång och det råder en slags dämpad festivalstämning. Med över 30 000 följare på Facebook och 7 000 anmälda till invigningen är det ingen överdrift att intresset för Nordens första emballagefria matbutik LØS market har varit stort redan från början.

Agnete Albertsen, är en av de som köar för att komma in.

– Jag tycker att det är ett jättebra koncept, som ensam är det ett problem att det bara finns stora förpackningar i butiken vilket gör att man kanske måste slänga mycket mat. Här köper du bara så mycket som du behöver och undviker på så sätt både matsvinn och onödigt stora förpackningar. Synd bara att jag bor så långt ifrån. Jag hoppas att det blir en inspiration för andra butiker, säger hon.

Projektet har finansierats genom Crowdfunding och har inspirerats av Frankrike där lösviktsförsäljning är mycket vanligt. Konceptet går ut på att man som kund tar med sig antingen egna lådor, burkar och flaskor eller använder flergångsbehållare som finns att köpa på plats i butiken.

August Septimus Krogh, PR-ansvarig för LØS, jämför upplägget med lösgodisförsäljning, fast med ekologiska torrvaror, frukt, grönsaker, vin och olja med mera. Butiken har dessutom ett pantsystem för flaskor som går ut på att man lämnar den flaska man tidigare köpt och får en ny rengjord tillbaka. Priserna är i regel en aning billigare än i vanliga matvarubutiker.

– Våra priser varierar, några är dyrare på grund av högre kvalitet, men de flesta är billigare eftersom vi köper in stora förpackningar. Vi köper 25-kilossäckar istället för 50 gånger 500-gramspåsar, vilket betyder att priserna är bättre och emballagen mindre, säger han.

 

Linser i lösvikt. Konceptet går ut på att kunden tar med sig egna lådor, burkar och flaskor eller använder flergångsbehållare som finns att köpa på plats i butiken. Foto: Izabella Rosengren

Enligt Naturvårdsverket slänger vi svenskar drygt 717 000 ton fullt duglig mat per år. Det motsvarar cirka 74 kilo per person och år eller nästan ett kilo mat för en familj på fyra personer per dag. Då är inte mat och dryck som hälls ut i avloppet inkluderat. Siffrorna i Danmark ser ungefär likadana ut – en viktig skillnad är dock att danskarna har minskat sitt matspill med 25 procent sedan 2010, vilket innebär drygt 4,4 miljarder sparade danska kronor. Det är ett Europeiskt rekord som endast kan mätas med Storbritannien som mellan 2008-2013 minskade spillet med 21 procent.

Anledningen till att Danmark är Europaledande i att minska mängden matsvinn tror August Septimus Krogh beror på danskarnas konsumtionskritik.
– Rörelsen ”Stop spille mad” gör ett jättebra jobb och inspirerar mycket folk. Sen är vi danskar väldigt open minded och tänker mycket på vad vi äter och konsumerar. Vi har kapaciteten till att göra något bra och använder oss av den, säger han.

En och en halv timme senare är kön fortfarande lika lång som när butiken öppnade. En knapp majoritet av de köande består av politiskt korrekta hipsters i 25-35-årsåldern, resten består av ”vanligt folk”, det vill säga barnfamiljer med små och stora barn, medelålders par och pensionärer. Suget efter ekologisk och närproducerad mat är uppenbarligen inte en generationsgrej.

Det är dock långt ifrån alla som är övertygade om att emballagefritt är framtiden. Enligt en rapport från FN 2104 orsakar mat som inte är förpackad stora miljöproblem, framförallt i utvecklingsländer.

– Förpackningarna kan optimeras och minimeras, men har en viktig funktion för att skydda maten och öka hållbarheten. Påverkan från förpackningarna är ofta betydligt mindre jämfört med den miljöpåverkan som maten i förpackningarna har gett upphov till. Om maten inte förpackas är risken större för att maten förstörs. Då har vi producerat mat i onödan, säger Catarina Östlund, handläggare på Naturvårdsverket.