Radar · Nyhet

Livet återvände när vattenkraften försvann

Fem år efter stängningen av två dammar i Elwhafloden i delstaten Washington i nordvästra USA frodas återigen djurlivet i området.

Innan de två dammarna uppfördes 1914 respektive 1927 var floden en oas för såväl lax som skaldjur, vilka utgjorde grundpelaren i näringskedjan för regionens ursprungsfolk.

Med vattenkraften försvann stora delar av djurlivet och stammen Lower Elwha Klallam har tvingats till en rad uppslitande rättsprocesser mot energibolag och den amerikanska staten om tillstånd att fiske i floden.

1992 beslutade USAs kongress att de två dammarna skulle köpas av staten och möjligheten att stänga dem helt skulle utredas. 2011 sprängdes dammarna och biologer kunde konstatera att naturen lidit stora skador av nära hundra års vattenkraft.

Fem år efter stängningen finns nu återigen sjöfåglar vid Elwhafloden, tillsammans med musslor, kräftdjur och en rad fiskearter, däribland lax, skriver National Geographic.

– Efter sprängingarna av kraftverksdammarna i floden Elwha så ser vi en fullständig förvandling runt Elwhas mynning säger Nancy Elder, dykare och biolog för US Geological Survey, USAs motsvarighet till Lantmäteriet.