Energi · Mat med Jenny

Höstig svamp- och rotfruktsgryta

Det är kurigt och gott med en mustig svampgryta så här års. Använd dina egenplockade svampar eller varför inte en färdig frysblandning från affären? Grytan står fint för sig själv men det går bra att bryna soja- eller seitankött och blanda ner om man är sugen på lite extra tugg.

Ingredienser
(4 port):

• 2 morötter
• 500 g brysselkål
• 2 vitlöksklyftor
• 7–8 steklökar
• 500 g fryst svampmix eller 800 g blandad färsk svamp
• 4 stjälkar selleri
• 2 msk olivolja
• 2 msk vetemjöl
• 2–3 dl rödvin
• 1 dl grönsaksfond
• 3 msk tomatpuré
• 2 lagerblad
• 2 msk franska örter
• några kvistar färsk
• timjan
• salt och peppar

Så här gör du:

1. Skala morötterna och skär dem i större bitar. Ansa brysselkålen. Koka morötterna och brysselkålen i lätt saltat vatten. Testa med en sticka! De är klara när det fortfarande finns lite motstånd i mitten.

2. Skala vitlöken och steklöken. Stek dem hela tills de svettas och börjar bli glansiga på ytan.

3. Tillsätt svampen, morötterna och brysselkålen. Stek allt i några minuter tills de fått lite färg.

4. Pudra vetemjöl över grönsakerna och svampen. Vänd runt med en slev.

5. Tillsätt rödvin, grönsaksfond, tomatpuré, lagerblad och örterna.

6. Låt det hela puttra i 6-7 minuter. Späd eventuellt med vatten om det blir för tjockt.

7. Smaka av med salt och peppar.