Radar · Nyhet

Höstbudget med miljö och klimat i fokus

I tisdags presenterade regeringen vad de själva kallar ”den största klimat- och miljöbudgeten i svensk historia”. Nära 13 miljarder ska investeras framöver varav den största delen först efter nästa val.

Statsminister Stefan Löfven inleder presskonferensen med att säga att 2016 sannolikt blir det varmaste året vars temperatur man har uppmätt och att klimatet är ”vår tids ödesfråga”. Nu krävs det investeringar betonar han och lyfter bland annat målet om ett fossilfritt Sverige.

– Sveriges ambition är att bli ett av dom första fossilfria välfärdsländerna och det gör vi för att det är både moraliskt rätt och ekonomiskt smart.
Magdalena Andersson påpekar att den här regeringen ökat miljöbudgeten med 73 procent, jämfört med alliansåren. Totalt ska 12,9 miljarder satsas varav 9,5 av dessa efter nästa val. Pengarna ska gå till lokal klimatomställning, fossilfria resor, förnybar energi och internationella insatser.

– Vi lämnar nu underinvesteringarna bakom oss för att ställa om till ett klimatsmart samhälle, förtydligar klimatminister Isabella Lövin som tillsammans med miljöminister Karolina Skog går igenom satsningarna, varav de flesta redan är kända.

Oppositionen kritiserar särskilt finansieringen. Centerpartiet vänder sig mot att satsningarna bygger på skattehöjningar och Emil Källström (C) kallar skattehöjningen ”skadlig för samhällsekonomin” i ett pressmeddelande.  Jonas Jakobson Gjörtler (M) säger i en kommentar till Aktuell hållbarhet att det är ett problem att satsningarna görs med lånade pengar. Han tvivlar också på om delar av satsningarna ens fungerar.

Den allmänna kritiken har framför allt handlat om att en så stor andel av investeringarna ligger långt fram i tiden och hänger på om regeringen sitter kvar. Greenpeace tycker också att dessa investeringar måste ställas mot sådant som skadar klimatet. Vid presskonferensen säger Isabella Lövin att satsningarna kommer att ge 1 miljon ton lägre utsläpp av koldioxidekvivalenter per år.

– 1 miljon ton mindre utsläpp per år. Då återstår cirka 30 miljoner ton/år för att kompensera för Vattenfall, kommenterar Greenpeace på Twitter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV