Zoom

Andelsjordbruk – växande trend i Sverige

Ökad trygghet och ekonomiska fördelar för både odlare och konsument, utnyttjande av överblivna ytor och ett mer naturnära förhållningssätt. Fördelarna är många med andelsjordbruk, något som allt snabbare sprider sig i Sverige.

Cirka 0,6 hektar. Sasha Faminoffs jordbruk i Bergum utanför Göteborg är inte större än så. I ett samhällssystem där gårdarna ständigt har gått mot allt större enheter för att överleva den tuffa konkurrensen börjar nu de småskaliga, närproducerade jordbruken att växa fram. Andelsjordbruket är ett sätt att finansiera det hela på och som innebär såväl en trygghet och bättre betalt för odlaren som mer ekonomiska produkter med ett högt mervärde för konsumenten.

Sasha Faminoff kom till Sverige i vintras för att bo ihop med sin svenske sambo. Tack vare goda förberedelser har hon redan den första säsongen kunnat starta upp ett andelsjordbruk där 20 medlemmar som betalat i förskott får en del av skörden varje vecka, lagom stor för att täcka in deras behov av grönsaker.

I Kanada som hon kommer ifrån är det betydligt vanligare med andelsjordbruk eller Community supported agriculture, CSA, som det heter där och i USA.

– Det har funnits länge. Det finns mycket stolthet i jordbruket och det mindre familjejordbruket är en högt respekterad institution i USA. Det spiller över på Kanada också, säger Sasha.

Hon har själv jobbat på tre gårdar med CSA och vet att det fungerar.

– Därför kände jag mig inte orolig för att starta upp även i Sverige, säger hon.

– Det var verkligen lätt att hitta medlemmar. Det var ett stort intresse från början och det spred sig både ryktesvägen och genom Facebook.

Ett par medlemmar fick hon genom ett inslag som lokalradion gjorde, och denna torsdag har hon också uppmärksammats av nationell tv med ett nyhetsteam som följt henne både på gården och därefter när hon delar ut veckans skörd till medlemmarna.

– Det verkar helt enkelt ligga i tiden just nu. Det har varit en galen dag i dag! säger Sasha.

Jonna Gisov gillar medlemskapet i andelsjordbruket framför allt för smaken som pinfärska grönsaker ger. Foto: Madeleine Johansson

Förbokade grönsaker

På det lilla torget längs Magasinsgatan i centrala Göteborg står hon varje torsdag med uppradade lådor av färska grönsaker. Under två och en halv timma får medlemmarna komma förbi och hämta upp sin ranson av pinfärska morötter, rödbetor, tomater, paprikor och inte minst de fantastiskt doftande basilikabladen av större modell. Då och då kommer nyfikna förbipasserande och frågar vad hon gör och säljer. Då brukar Sasha svara att grönsakerna redan är sålda. För medlemmarna betalade sin del redan innan säsongen startade. På så sätt delar de risken med odlaren, samtidigt som svinnet minskar då medlemmarna varje vecka tar emot den skörd som odlats fram.

Ylva Paulsson och hennes familj är en av kunderna. De åt mycket grönt redan innan, men hon tycker att det finns ett stort mervärde med detta koncept.

– De sista lådorna har varit fantastiska, verkligen. Och det är bra att man aktivt får leta efter recept som man kan använda dem i. Man tvingas laga mat efter säsong också, säger hon.

Miljön, hälsan och det lyxiga med att få pinfärska grönsaker odlade ekologiskt är några anledningar för medlemmarna att vara med.

– Det är självklart att det är mycket bättre för miljön att det är ekologiskt och så, men för mig är prio ett smaken. Det är en helt annan sak än det som man hittar i butiken. Det är jättestor skillnad tycker jag, säger Jonna Gisov som också hon har en andel.

Ylva Paulsson och 5 månader gamla Nils Fritzell har hämtat veckans grönsakspåsar. Foto: Madeleine Johansson

Våga ta steget

Att ha 20 medlemmar tycker Sasha Faminoff är perfekt så här i uppstartsfasen, men hon siktar på att utöka.

– Det är bra just nu, för att kunna hinna med allt, men jag vill absolut ha fler. Det är inte tillräckligt många för att kunna försörja sig på det.

I västra Götaland har länsstyrelsen och Studiefrämjandet startat ett projekt för att stötta de som vill starta andelsjordbruk. Drivande är Lina Morin (tidigare Wejdmark) och Sara Danielsson som sedan tidigare är personligt engagerade i frågan. De har gett råd och tips kring vilka startstöd man kan söka, hur man kan tänka kring finansiering, andelar och mängd och hur man kan tänka för att ta betalt för ett mervärde.

– Det är flera som sagt att de vågat ta steget tack vare vårt projekt, säger Sara Danielsson, Studiefrämjandet.

Lina Morin på länsstyrelsen har själv jobbat på en CSA-gård i USA. Som svensk jobbsökande  mitt i pågående finanskris år 2008 hittade hon inget ”riktigt” jobb, men dock en volontärplats på en gård utanför Boston. Hon märkte att hon spenderade alltmer tid på gården.

– Jag blev väldigt väl bemött och det blev till sist som ett jobb, fast jag blev betald i mat istället. Så jag har med mig en väldigt positiv bild. Men man måste ju omarbeta konceptet till svenska förhållanden, säger hon.

Som hon ser det finns det i dag 20 uttalade andelsjordbruk i Sverige. Att konceptet inte hunnit utvecklas på samma sätt som i USA, Kanada och andra europeiska länder tror hon delvis har att göra med hur vi är som svenskar.

– I Sverige är vi lite väluppfostrade och vågar inte sälja något som man ännu inte har. Man vill helst visa upp produkten först och inte ta betalt för intentionen. Man vill inte riktigt stå för riskdelningen och sätta kunderna i den sitsen. Men detta borde inte vara något problem om 10–15 år. I USA är det inget problem. Där är alla införstådda med att de köper ett koncept. Och affärsmässigt är det ju inget konstigt att sälja i förväg, säger hon.

Ökningen går snabbt nu. År 2009 fanns det ett uttalat andelsjordbruk i Sverige.

– Det betyder en tjugodubbling på sju år. Dessutom har det hänt mycket bara det senaste året, säger Lina Morin.

Michael Rokvist samtalar med kunden Maria Nilsson i tomatväxthuset. Foto: Madeleine Johansson

Yngre som satsar nytt

Men det är inte de stora etablerade bönderna som går över till denna typ av småskaligt jordbruk. Det är snarare en trend bland nya odlare som vill tillbaka till den lilla gården och det småskaliga formatet, vilket också leder till att de kan använda andra typer av marker som blivit övergivna av olika anledningar.

– Det är lite ”back to basics”. Det är framför allt yngre människor som inte vill odla monokulturer, säger Lina Morin.

Att odla utan gifter och konstgödsel är i stort sett en nödvändig del om du vill kunna sälja till kunder på detta sätt, menar  hon. Men samtidigt är det många som inte har en certifiering och därför inte får kalla sig ekologiska.

– En del tycker att de är sin egen certifiering. Och att ha en certifiering fyller ju en funktion när du inte längre har en relation till kunden, för alla vill ju veta hur varan blivit producerad. Det är ett behov vi har, tror jag. Men som rådgivare kan jag också tycka att certifiering är ett bra sätt att hålla koll på sig själv, säger Lina Morin.

Thongman Körts, Susanna Rihu och Jonny Backlund är tre av fyra fast anställda på Michael Rokvists odling. Foto: Madeleine Johansson

Självplock tomater

Michael Rokvist har sysslat med odling på olika sätt i uppemot 30 år. Han kallar odlingen för naturenlig eftersom den inte är certifierad.

– Men ingen som känner mig skulle nog föreställa sig att jag springer omkring med en giftspruta, säger han.

På hans odling Arvidstorp i Trollhättan växer blommor, örter och grönsaker om vartannat i vad som först ser ut som en slump. Men det är en organiserad slump. Squash, pumpa, kål, blomkrasse, kålrabbi och en massa örtväxter. Allt har planterats för att de växer bra tillsammans och gynnar varandra, samtidigt som vissa kombinationer har undvikits.

Det han strävar efter är permakultur, att odla utifrån ett holistiskt perspektiv med kretsloppstänkande.

– Helst ska det ju inte finnas något ekologiskt fotspår utanför det område man är på, säger han.

Michael Rokvist odlar bland annat gamla kultursorter av gurka, som inte ger en standardiserad, rak form. Foto: Madeleine Johansson

Social hållbarhet

Detta är första säsongen som han provar på att även ha ett mindre andelsjordbruk kopplat till odlingen. På ett hektar som han arrenderar av en ekologisk lantbrukare utanför Trollhättan producerar han grönsaker till ett dussintal medlemmar samt ett hotell som riktar in sig på lokalproducerad, högkvalitativ mat. Men han tar också emot kunder direkt på odlingen Arvidstorp som ligger strax utanför Trollhättans centrum. I växthuset som är fullt av olika tomatsorter från golv till tak får kunderna gå och själva plocka vad de vill ha.

– Bara att få komma in i växthuset är fantastiskt. Och sedan är det ju en bra näringskälla för kroppen också, säger Kenneth Jonsson som håller på att plocka till sig en påse med blandade sorter.

Maria Nilsson är inne på samma hälsospår.

– Jag vill inte stoppa i mig en massa elände utan göra något snällt mot kroppen och även naturen, säger hon.

Även den sociala hållbarheten är viktig för Michael Rokvist. Omkring 14 personer jobbar eller praktiserar i dag på odlingen och i samtliga fall började det som arbetsmarknadsprojekt. En av de fyra som arbetar heltid är Jonny Backlund. I den ekologiska odlingen har han hittat sitt kall, och det har också fått honom att må bättre.

– Jag hade kronisk migrän i 15 år. Nu har jag inte ätit en enda värktablett på två år, säger han.

Foto: Madeleine Johansson

Självförsörjning

Det är inte direkt ekonomiskt lönsamt att odla på detta sätt. Michael Rokvist är numera pensionär, men fortsätter på ideell basis.

– Men allt går inte att mäta i pengar, säger han.

Att han brinner för det han gör är ingen hemlighet. Han ger tips till höger och vänster om hur man kan bekämpa ohyra och gödsla på ett naturligt sätt. Och han har redan börjat tänka på nästa stora projekt. Vad krävs för att göra Trollhättan självförsörjande på frukt, bär, potatis och grönsaker?

– Jag har räknat på det och utgått från statistiken per capita och år. 200 kilo per år och person gånger 55 000 blir 11 000 ton. Om man i snitt odlar 20 ton per hektar skulle det krävas 500–600 hektar och det går ju att greppa! Om tio av de stora lantbrukarna i området gjorde en omställning på 50 hektar av sin mark så skulle vi vara framme!

Och han ser en rad fördelar med ett sådant scenario.

– Staden skulle bli betydligt mindre sårbar, det skulle öka folkhälsan och som grädde på moset skulle det innebära fler jobb: 2–3 personer per hektar. Enkla jobb som kan fungera som arbetsmarknadsprojekt. I min värld finns det ingen arbetslöshet, säger Michael Rokvist.

Och tanken är kanske inte så långt från verkligheten. Nyligen blev Sollefteå kommun första kommun i Sverige med att gå in som andelsägare i ett jordbruk. Motiveringen från kommunens kostchef Jonny Olsson är tydlig.

– På det här sättet säkerställer vi inte bara att vi får en ökad andel närproducerat i köken utan stärker också den lokala jordbruksnäringen.

Zoom

Så drabbas bin och andra småkryp av glyfosat

Lina Herbertsson, forskare vid Lunds universitet säger att det omtvistade växtskyddsmedlet glyfosat har en indirekt påverkan på bin och andra småkryp.

Det omtvistade ämnet glyfosat har godkänts för ytterligare tio år i EU. Men även om det inte bevisats ha någon direkt påverkan på insekter, är den indirekta påverkan desto större, säger Lina Herbertsson, biexpert och forskare vid Lunds universitet.– Det är extremt effektivt, säger hon.

Ämnet glyfosat har varit en formidabel succé. Det är det mest använda verksamma ämnet i växtskyddsmedel världen över för att bekämpa ogräs. Men det har stormat kring ämnet som efter en bedömning 2015 sågs som ”troligen cancerogent”. Något som sedan dess varit omtvistat då undersökningar av myndigheter i EU och USA kommit fram till det motsatta.

”Det blir en kedjeeffekt på småkryp”

Det var också risken för att det skulle vara cancerogent som låg i centrum för debatten om ämnet skulle få ett förnyat godkännande att användas inom EU. Efter att Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa) 2022 kommit fram till det inte är ”cancerframkallande, mutagent eller påverkar fertiliteten hos människor”, låg vägen öppen för ett förnyande av godkännandet. Något som också skedde häromdagen.

Samtidigt finns en annan sida av myntet, som inte lika ofta kommer fram i debatten: Påverkan på den biologiska mångfalden. Lina Herbertsson, forskare vid Lunds universitet, säger att det inte finns några säkra bevis för att glyfosat skulle skada bin. Men varnar för den indirekta effekten. För även om glyfosat effektivt hjälpt lantbrukare att hålla ogräs borta, har det varit desto sämre ur insekternas perspektiv, då de berövas sin mat. För vad som kan vara ogräs för oss, är ofta livsnödvändigt för insekterna.

– Det blir en kedjeeffekt på småkryp, antingen gillar de växterna i sig eller för att de gillar andra småkryp som äter växterna, säger Lina Herbertsson.

Sverige i framkant

Nyligen röstades ett förslag från EU-kommissionen om att halvera användningen av bekämpningsmedel i EU till 2030 ned av EU-parlamentet. Något som om det fått grönt ljus, hade kunnat få stor påverkan på den biologiska mångfalden. Men till största del ute i Europa, tror Lina Herbertsson.

– Kommer man till andra länder använder man mycket mer bekämpningsmedel och då kan vi tänka oss att många av de här problemen blir mycket allvarligare.

I ett internationellt perspektiv använder ändå Sverige bekämpningsmedel restriktivt, tycker Lina Herbertsson. Integrerat växtskydd, IPM, den metod som föreslogs av EU-kommissionen för att minska andelen bekämpningsmedel med hälften, används också i stor utsträckning i Sverige.

– Jordbruksverket är bra på att uppmuntra och uppmana bönderna att använda andra metoder än att spreja allting med bekämpningsmedel.

En ännu större bov…

Ändå hör jordbrukslandskapet till de platser där den biologiska mångfalden utarmats mest – också i Sverige. Men Lina Herbertsson ser inte användandet av glyfosat och andra bekämpningsmedel som den främsta boven, utan hur vi förändrat jordbrukslandskapet.

– Jag skulle säga att glyfosat spär på det här problemet med landskapsförändringarna, med lite boplatser och för lite mat. Tänk dig miljöerna i Astrid Lindgrens sagor, med naturbetsmarker, ängar, olika vattendrag och sockerdricksträd (en gammal ek i Pippi Långstrump, reds. anm), där trivs väldigt många groddjur, fåglar och insekter. Idag har vi istället stora åkrar som är helt rensade på boplatser och föda för djur som behövs för organismer att fullfölja sin livscykel.

Förbjudet att använda privat

Sedan hösten 2021 är det inte längre tillåtet att använda glyfosat i trädgårdar och parker. ”I Sverige får bekämpningsmedel som innehåller glyfosat användas för att bekämpa ogräs som växer på åkern innan grödorna – exempelvis vete och bönor – kommit upp ur jorden. Dessa bekämpningsmedel får även användas för att ta bort det ogräs som växer på åkern efter skörd. Några få bekämpningsmedel med glyfosat får användas i raps och rybs när dessa grödor växer på åkern. I andra EU-länder, och utanför EU, kan det vara vanligare att tillåta bekämpningsmedel med glyfosat i växande grödor på åkern. Därför är det också vanligare med rester av glyfosat i livsmedel som inte odlats i Sverige,” skriver Livsmedelsverket.

Radar · Miljö

Svenska pensionsfonder kan förebygga nästa pandemi

En förhållandevis liten grupp mäktiga finansinstitutioner, bland dem svenska pensionsfonder, kan bidra till att minska risken för nya pandemier. Det visar ny forskning som kartlägger finansbranschens påverkan när smittsamma sjukdomar uppkommer och ger förslag på åtgärder som kan drivas vid investeringar.

Nya smittor är ofta resultatet av intensiv mänsklig aktivitet. Det kan handla om avskogning, utökat jordbruk eller utökad jakt på och handel med vilda djur. Nu har forskare har kartlagt vilka företag som är verksamma i branscher där det finns risk för smittor som sprids från djur till människa, så kallade zoonoser. Ebola är en sådan sjukdom, liksom nya coronavirus. 

Finansiella risker

Efter att ha kartlagt företagen, granskade forskare hur 99 av dem finansieras och av vem. Det visade sig att en handfull aktörer investerar stora summor i företagen. Flera av dem är stora USA-baserade fondförvaltare och investmentbolag eller investerare från den offentliga sektorn. Bland aktörerna som äger andelar i företag med verksamhet i ”kända regionala oroshärdar där nya smittsamma sjukdomar riskerar att uppstå” finns också svenska pensionsfonder. 

Länder som Sverige, Norge, Frankrike, USA och Portugal – som själva investerar eller där investeringsbolagen har sina huvudkontor – skulle kunna gå ihop och med sin gemensamma finansiella påverkan minska risken för nya pandemier, menar forskarna. 

– Bland många andra fruktansvärda effekter som coronapandemin har haft, har det även blivit tydligt att smittsamma sjukdomar kan innebära jättelika ekonomiska kostnader. Att investera i branscher som kan snabba på framväxten av nya pandemier är därmed också förenad med avsevärda finansiella risker som investerare och beslutsfattare bör adressera proaktivt, säger Victor Galaz, huvudförfattare till studien och docent på Stockholm resilience centre vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande. 

Viktig men bortglömd roll

Och forskarkollegan Peter Søgaard Jørgensen konstaterar att klimatförändringarna ökar risken för pandemiutbrott. I en artikel som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Lancet planetary health på tisdagen lägger forskarna fram flera riskminimerande förslag som investerarna skulle kunna driva. 

Det handlar till exempel om att återskapa ekosystem, ta fram övervakningssystem för smittämnen och förbättra de lokala samhällenas sjukvårdssystem. Victor Galaz menar att finansjättarnas roll i sammanhanget är viktig men ofta bortglömd: 

– Deras investeringar möjliggör verksamhet i områden där det är känt att zoonotiska sjukdomar kan uppstå. Stora investerare har möjlighet att påverka företag som är verksamma i dessa områden, och den påverkan bör användas för att minska risken för nya pandemier.