Radar · Nyhet

Förnybar energi ökar och kärnkraften minskar

El från förnybara källor ökar i Sverige samtidigt som kärnkraften minskar, visar en kartläggning av energiproduktionen under 2015, gjord av Ny Teknik. Även i ”oljans hjärta”, den amerikanska delstaten Texas, vänder städer fossila bränslen ryggen av ekonomiska skäl.

Bland de svenska elbolagen är det Fortum som går i spetsen för minskat kärnkraftsberoende, enligt Ny Tekniks sammanställning. 2014 var siffran 80 procent kärnkraftsel och 20 procent förnybart, i dag är Fortums siffror nästan de omvända. Bolaget är heller inte ensamt: statliga Vattenfall är den energiaktör som i absoluta tal dragit ner på mest kärnkraften.

– Samtidigt är Vattenfall det enda bolag där man som kund kan välja 100 procent kärnkraftsel, skriver Ny Tekniks reporter Eddie Pröckl.

Enligt statistik från Svensk Energi minskade de svenska kärnkraftverken sin produktion med 13 procent bara mellan 2014 och 2015. Och det samtidigt som energi från vattenkraft och förnybara källor ökade.

– Om Sverige bara skulle använda den grönaste elen som tillverkas i landet skulle vi nu kunna ha 80 procent förnybar el och 20 procent kärnkraft. Om vindkraftsproduktionen fortsätter öka i samma takt så skulle ett mål med 100 procent förnybar el kunna vara inom räckhåll om några år. Men systemet med fri handel av el och ursprungsgarantier gör förstås att elen hamnar hos den som är beredd att betala för den, skriver Pröckl.

Ny Tekniks kartläggning speglar en marknad och ett energipolitiskt momentum där det svänger snabbt. I slutet av sommaren aviserade S–MP-regeringen att de ser över skattereglerna när det gäller solcellsanläggningar – och det kort efter att den av marknaden kritiserade skatten infördes den 1 juli i år.

Beskattningen berör solcellsanläggningar med en högre effekt än 225 kW, men efter påtryckning från bland andra Fastighetsägarna ser det alltså ut som regeringen kommer att backa i frågan.

– Det är bra att regeringen nu erkänner att solskatten inneburit ett stopp för nya solenergianläggningar, precis som vi varnat för. Med vändningen finns möjlighet att istället arbeta för att ta till vara potentialen i egenproducerad förnyelsebar solenergi, säger Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna Sverige.

Den 8 augusti inföll den så kallade ”ekologiska skuldens dag” (”Overshoot Day”), det vill säga den dag på året då jorden har gjort av med sin ekologiska årsbudget. I år inföll dagen rekordtidigt – igen – och visade på nytt vikten av minskade globala koldioxidutsläpp.

Men det finns skäl för optimism. I alla fall om du frågar affärstidningen Bloomberg som förra sommaren publicerade en rapport om de kommande decenniernas klimatpolitik. År 2040 räknar rapportförfattarna med att förnybara energialternativ kommer stå för 60 procent av världens energiproduktion. En profetia som man kan se verkliga indikationer på bland annat i Texas, även kallat ”oljans hjärta”. Där kommer staden Georgetown nästa år att vända oljan ryggen helt för att satsa helhjärtat på sol- och vindkraft. Och i centrala Texas, liksom i Sverige, handlar det lika mycket om ekonomi som om klimathänsyn.

– Det är ett ekonomiskt ställningstagande i betydligt högre grad än ett miljöhänsynstagande, säger Jim Briggs, chef för Georgetowns samhällsservice, till TT.

I USA är Georgetown inte ensamma om omställningen. Kalifornien har stora ambitioner att hela lämna den fossila energiproduktionen bakom sig och samtidigt stänga delstatens sista kärnkraftverk – Diablo Canyon Power Plant. Och i EU har målet att 20 procent av all energi som används inom unionen år 2020 ska vara förnybar börjat uppnås. Det ser visserligen olika ut i olika länder, men Sverige är att av nio länder som hade uppnått målet redan 2014, enligt statistik från Eurostat.

”Sveriges mål till år 2020 är på 49 procent förnybar energi. Redan 2011 var Sverige 0,1 procentenhet från att nå målet. Och år 2014 hade Sverige kommit upp i 52,6 procent, vilket är bäst i EU”, skriver Supermiljöbloggen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV