Radar · Nyhet

Aktivister invalda vid rekordval

För första gången har kandidater som öppet är för att Hongkong ska bli självständigt valts in i den lagstiftande församlingen, i det första större valet sedan den så kallade paraplyrevolutionen 2014.

När den absoluta merparten av rösterna hade räknats stod det klart att fyra, eventuellt fem, självständighetsivrande aktivister tar plats, en av dem paraplyrörelsens ledare Nathan Law, 23.

– Jag tror att Hongkongborna verkligen ville ha förändring. Unga människor har en känsla av brådska när det handlar om framtiden, säger han.

Men de flesta av pro-demokratirörelsens politiker stödjer inte kraven på självständighet och det finns en oro i lägret att de nya aktivisterna ska ha splittrat rösterna. Men det verkar som att demokraterna fortfarande behåller vetorätten i parlamentet och därmed kan sätta stopp för lagstiftning som de menar inskränker de friheter som Hongkong åtnjuter.

Omkring 2,2 miljoner Hongkongbor röstade på söndagen, vilket motsvarar 58 procent av de röstberättigade, att jämföra med 53 procent som tog sig till urnorna vid förra valet 2012.
– Det var ett rekordstort antal människor som lade sin röst i år, säger Barnabus Fung, ordförande i valkommissionen.