Glöd · Debatt

Från nunnornas dok till Mammondyrkarnas slipsar

DEBATT Nyligen har några franska borgmästare tagit beslut om att det på badstränderna inte ska få bäras burkini, en rätt så heltäckande baddräkt för kvinnor. Det lagom falska argumentet för dessa förbud brukar vara att de berörda kvinnorna inte frivilligt klär sig i burkinin utan att de är tvingade av sina och andra män till det.
Det är nog ingen tvekan om att sådant tvång förekommer och det är förkastligt och bör bekämpas. Men det är verkligen inte bra om försöken att bekämpa patriarkatet där detta förekommer hamnar i juristers och borgmästares klor. Även om de, som tur är, inte verkar ha högre instansers gillande.

Beatles väckte massvis med fördömanden för sitt ”ovårdade, anstötliga långa hår”. Ack, vilken tur att det inte förbjöds.  Historien är fylld av exempel på både klåfingrighet, patriarkal maktutövning och ren mobbing. Det finns tyvärr gott om exempel på sånt även från kvinnor och hbtq-personer. Alla har vi nog en läxa att göra.

Men under rubriken ”humor” vill jag berätta om en händelse som inte har rapporterats:

Kan slipsbärarna i Frankrike andas ut nu? För några veckor sedan fastslog tre borgmästare i olika delar av Frankrike att slipsen är en religiös symbol sammanflätad med Mammondyrkan och ett uttryck för den värsta terrorn på jorden. En terror som äventyrar jordens förmåga att hysa människor.
Borgmästarna förbjöd helt enkelt bärande av slips på allmän plats, dit även stadshusen med sina fullmäktige hör. Det blev närmast kalabalik i en stad där polisen stormade in och krävde att ledamöterna tog av sig slipsarna. En del vägrade för de ansåg att deras integritet stod och föll med deras slipsar.

Först när poliserna hotade med att dra åt slipsarna såg de sig tvungna att ge upp. Muttrandes om att det inte var en jämställd förordning, då bara en kvinna i församlingen bar slips vid tillfället, tog de av sig slipsarna. Men nu har Frankrikes högsta förvaltningsdomstol fastslagit att förbudet tills vidare strider mot fransk lag.

Nå, är det trovärdigt att det verkligen är kvinnors rätt till integritet som ligger bakom burkinibeslutet? Då kan man ju undra om katolska nunnor, som badar i full mundering, också kommer att riskera framtida avklädning påtvingad av polisen.