Radar · Nyhet

Tortyr och mord i syriska fängelser

Fångar i syriska fängelser utsätts för övergrepp såsom tortyr, misshandel, brist på sjukvård, våldtäkt och mord, enligt en ny rapport från Amnesty International.

Sedan 2011 har 17 723 människor avlidit i förvar i Syrien, enligt människorättsorganisationen Amnesty.  I genomsnitt handlar det om fler än 300 personer i månaden.

Rapporten It breaks the human: torture, disease and death in Syrias prison, bygger på vittnesmål från 65 personer som överlevt en vistelse i Saydnaya, ett militärt fängelse i utkanten av Damaskus som drivs av den syriska underrättelsetjänsten.

De före detta fångarnas berättelser vittnar om brott mot mänskliga rättigheter som begåtts av regeringsstyrkor och visar hur situationen ser ut för tusentals fångar genom vittnesmål av 65 personer vilka överlevt tortyr i fängelset Saydnaya.

Majoriteten av de överlevande berättar för Amnesty att misshandeln började omedelbart efter gripandet och att de själva sett när fångar dödats i förvaren. De har även beskrivit hur de hållts i celler tillsammans med döda kroppar.

– När de tog mig in till fängelset kunde jag känna lukten av tortyr. Det är en speciell lukt av fukt, blod och svett; det är tortyrlukten, berättar Salam, en advokat från Aleppo som tillbringat mer än två år i Saydnaya.

Kombinationen av dåliga förhållanden, brist på mat och sjukvård samt otillräcklig sanitet uppgår till grym, omänsklig och förnedrande behandling och är förbjudna enligt folkrätten menar Amnesty.

– I årtionden har syriska regeringsstyrkor använt tortyr mot oliktänkande. Idag genomförs tortyren som en del av ett systematiskt och omfattande angrepp mot personer i civilbefolkningen som misstänks motsätta sig regeringen. Det är brott mot mänskliga rättigheter. De ansvariga för dessa avskyvärda brott måste ställas inför rätta, säger Philip Luther, chef för Amnestys Mellanösternavdelning i ett pressmeddelande.