Radar · Nyhet

Sol-skatt stoppar investeringar

1 juli infördes en starkt kritiserad skatt på solceller och följderna börjar nu bli tydliga. ”Skatten på miljösmart el motverkar direkt regeringens ambitioner om ett fossilfritt Sverige”, menar Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Regeringen skyllde på EU-regler när skatten infördes men några sådana krav finns inte enligt EU-kommissionen.

– Det finns inga krav när det gäller energibeskattning. Tvärtom finns det möjlighet för medlemsländerna att göra undantag för förnybar energi som solenergi, säger Katarina Areskoug Mascarenhas, chef på EU-kommissionens representation i Sverige till SVT Nyheter.

Regeringen försvarar skatten men finansdepartementet utreder just nu om det behövs nya skatteregler eller stödsystem för att gynna solceller.

Åsa Domeij lyfter på sin blogg ett aktuellt exempel där skatten direkt stoppat en planerad investering och säger att det  finns många företag som likt Axfood vill investera i solel på sina tak.

Hon undrar varför regeringen hastat fram en ny skatt som inte bara motverkar de egna miljöambitionerna utan också ”går emot sunt förnuft”.

– Det vore mycket smartare om politiken använde sig av företagens investeringslust för att lyckas med energiomställningen istället för att hämma den, påpekar hon.