Radar · Nyhet

MP tappar medlemmar

Miljöpartiet tappar medlemmar. Efter en turbulent vår har fler än vanligt lämnat partiet. Bland de som begärt utträde nämns Vattenfallaffären och omsvängningen i migrationspolitiken som viktiga orsaker.

Bland miljöpartister har den senaste veckan spridits uppgifter om att partiet förlorat 6 000 medlemmar under sommaren. Uppgiften tillbakavisas bestämt av partiledningen som menar att det är färre än så.

Partisekreteraren Amanda Lind vill inte säga hur många som lämnat partiet, med hänvisning till att medlemssiffrorna redovisas vid varje årsskifte. Samtidigt bekräftar hon att fler än vanligt valt att inte förnya sitt medlemskap.

– Vi tar det på allvar. Medlemmarna är basen för vårt politiska arbete. Vi kommer att dra igång ett särskilt arbete i höst för att stärka medlemskapet, säger Amanda Lind.

Under våren stormade det rejält runt partiet, inte minst i samband med att såväl bostadsminister Mehmet Kaplan som språkröret Åsa Romson tvingades avgå. Men de som aktivt begärt utträde uttrycker framför allt besvikelse över sakfrågor, enligt Amanda Lind.

– Vi ser att det är två skäl som dominerar: migrationspolitiken och försäljningen av Vattenfalls brunkol.

Under sommaren har Miljöpartiet också tappat i opinionsmätningarna. I Aftonbladet/Inizios augustimätning hamnade partiet klart under riksdagsspärren med 3,2 procent.

– Vi måste återvinna förtroendet för partiet. Man ska fortsatt känna att MP är partiet som driver på för ett hållbart samhälle.

Vid senaste årsskiftet hade Miljöpartiet 17 000 medlemmar, vilket var 3 000 färre än året dessförinnan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV