Energi · Mat med Jenny

Fyra svar på livets små frågor

De är fyra tongivande veganer inom ett växande segment: Konsumtion utan djurprodukter. Nina Färdig äger en vegansk skobutik. Erika Frost driver två veganska restauranger. Sofia von Porat är grundare av en vegansk snackbox. Rain Lundström är chefredaktör för ett veganskt matmagasin. Vad har dessa fyra entreprenörer för svar på livets små frågor, som till exempel vad tusan man ska ta sig till med ett paket tofu?

Nina Färdig Foto: Klara Meri

Nina Färdig, ägare av den veganska skobutiken Green Laces

1. Varför äter veganer mat som liknar kött?

– Varför uppfanns chips? Jag tänker att vi vill äta så gott som möjligt och minimera lidandet. Om något liknar en animalisk produkt, men är framställt utan att någon annan varelse kommit i kläm, så är det ju fenomenalt.

2. Vad ska man göra med ett paket tofu?

– Stek tofun i panna med lite olja tills den blir gyllenbrun. Krydda med örtsalt och servera till vilken sås- och potatisrätt som helst. Eller lägg på macka med mosad avokado, alfalfagroddar och valfritt kladd, till exempel veganmajo, senapssås eller hot sauce.

3. Din skeptiska släkting kommer på middag. Vad lagar du?

– Ärligt, efter nästan ett halvt liv som vegan har jag gjort mig av med skeptiska släktingar som försöker negativisera min vardag. Men okej: Hasselbackspotatis, veganska ribs, coleslaw, grönsallad med massa kul i som typ granatäppelkärnor och god vinägrett. Rödvin till den som vill ha.

4. Du är jättehungrig men har bara en bensinmack i närheten. Vad köper du?

– Alltid nötter och choklad. Jag har gjort många timmar i turnébussar med mitt band och det har blivit ett konsumtionsmönster helt klart. Nu sägs det att det dykt upp veganwraps och grejer, men jag tycks alltid bara hitta till nötterna.

Erika Frost

Erika Frost, kokboksförfattare och ägare till restaurangerna Open New Doors i Bottnaryd och Göteborg

1. Varför äter veganer mat som liknar kött?

– De allra flesta är veganer av etiska skäl, inte för att de inte gillar smaken av animalier. Därför är det grymt att kunna få ha kakan och äta den. I dag finns en uppsjö av bra substitut som är så lika ”originalet” att det inte finns några ursäkter kvar att äta kött och mejeri.

2. Vad ska man göra med ett paket tofu?

– En vegansk skagenröra helt klart! Supergott och lätt att imponera på icke-veganer med.

3. Din skeptiska släkting kommer på middag. Vad lagar du?

– Mexikanskt om släktingen gillar kryddigt. Antingen en gryta med sötpotatis och svarta bönor eller så gör jag en raw variant med kryddig färs på nötter och serverar med mangosalsa och en ostsås. Är släktingen av den äldre genarationen kör jag nog på klassiska smaker. Svampbiffar med mos, gräddsås, lingon och mormorsgurka brukar gå hem hos de allra flesta.

4. Du är jättehungrig men har bara en bensinmack i närheten. Vad köper du?

– Froosh-smoothie, frukt och nötter.

Sofia von Porat. Foto: Nathan Schacherer

Sofia von Porat, matkreatör och grundare av Veganboxen

1. Varför äter veganer mat som liknar kött?

– De flesta veganer och vegetarianer väljer inte bort kött för att de ogillar utseendet eller tycker att det smakar äckligt. Att man i princip kan fortsätta äta sina favoriter som tacos eller korv med bröd gör övergången till en vegolivsstil så mycket enklare.

2. Vad ska man göra med ett paket tofu?

– Du ska pressa ur vätskan och sedan marinera den. Det blir godast tycker jag. Sedan kan du göra vad du vill. Stek den, panera den, rosta den i tunna skivor i ugnen och doppa i jordnötssås. Du kan till och med använda tofu i cheesecake.

3. Din skeptiska släkting kommer på middag. Vad lagar du?

– Då tror jag det blir indiskt, för vem älskar inte det? Många köttätare hamnar i gamla vanor där de alltid beställer chicken tikka eller något köttigt trots de många vegovalen och då kan man ju introducera dem till något som är nytt men ändå har bekanta smaker.

4. Du är jättehungrig men har bara en bensinmack i närheten. Vad köper du?

– Cirkle K har ju veganwraps nu. Annars blir det en påse saltade, rostade nötter och fruktmix. Nötter ger bra energi som man kan hålla sig på ett tag.

Rain Lundström Foto: Magnus Holm

Rain Lundström, chefredaktör för matmagasinet Vegourmet

1. Varför äter veganer mat som liknar kött?

– Veganer har precis som köttätare olika matpreferenser. Att vilja äta veganskt betyder inte automatiskt att man vill byta ut alla dagens mål till råkostsallader. Vi har lika mycket rätt att äta allt från frysta burgare till fine dining som alla andra.

2. Vad ska man göra med ett paket tofu?

– Jag går gärna tillbaka till tofuns ursprung och matchar den med asiatiska smaker. Sesam, chili, sichuan, soja, koriander är bra smakkamrater. En god mapu tofu är en bra väg att gå. Eller friterad som tempura.

3. Din skeptiska släkting kommer på middag. Vad lagar du?

– Jag satsar på något som jag tror att släktingen kommer laga hemma själv. Jag tror det är större chans att en köttätare kommer överväga att laga en riktigt god, enkel grönsaksbaserad rätt någon gång i veckan, än att byta ut köttkorven mot sojakorv. Jag lagar kanske en god krämig soppa på butternutpumpa.

4. Du är jättehungrig men har bara en bensinmack i närheten. Vad köper du?

– Jag blir så klart glad att hitta Oumph-wraps och veganska kanelbullar på allt fler bensinmackar, men köper det sällan. Jag satsar antagligen på någon av Oatlys goda havresmoothies.