Radar · Nyhet

Ny militärövning i södra Sverige

Den senaste i raden av militärövningar på svensk mark heter Bison Counter och pågår mellan den 15 och 26 augusti. Övningen äger rum i Småland och Blekinge och syftet är att öka förmågan och kunskaperna att analysera olika hotbilder och ta hand om hemmagjorda sprängladdningar.

Egentillverkade stridsspetsar är något som personal i Afghanistan och Mali har erfarenheter av och beskriver som ett växande problem.

– Det kan vara vanliga militära stridskrafter, det kan vara kriminella nätverk eller terroristorganisationer. Övningen har detta som huvudfokus, säger Johan Frohlund till P4 Skaraborg.

Militärövningar tillsammans med Nato-länder blir en allt frekventare syn i Sverige. I somras ägde Baltops rum, då amerikanska B-52:or övade bland annat minfällning över Östersjön. Näst på tur står Flygvapenövning 2016 i början av september, där flygvapnet ska öva luftstrider enligt ett ”nationellt scenario” i sydöstra Sverige.

Något slut på övningsviljan går heller inte att skönja utanför Sverige: såväl Ryssland som USA – senast deltog 650 amerikanska soldater i en övning i Georgien i juni – har ökat sin militära förmåga. Och i våras meddelade den amerikanska armén att USA ämnar bli ”än mer frekvent” i nordiska övningar.

Tankesmedjan European Leadership Network (ELN) varnade i en rapport förra året för att det ökande antalet militärövningar även ökar risken för militära konfrontationer mellan Ryssland och Nato.

– Den ena sidan ser den andres övningar som provokativa, sa Ian Kearns, chef för ELN, till The Guardian, i samband med att rapporten släpptes.

I Bison Counter deltar tusen sjömän och militärer från 21 olika nationer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV