Radar · Nyhet

Megastaden Dhaka riskerar ständiga översvämningar

Experter befarar att den snabbväxande bangladeshiska huvudstaden Dhaka inom tio års tid kan bli drabbad av ännu fler återkommande översvämningar, med vattenfyllda gator och bostadshus.

Redan nu är Dhaka drabbat av svåra vatten- och avloppsproblem. Varje år utsätts staden för översvämningar i samband med monsunen – främst på grund av den snabba och oplanerade inflyttningen, förstörelsen av våtmarker och den bristande stadsplaneringen.

Nu varnar dock experter för att situationen snabbt kan komma att förvärras. Inom tio års tid riskerar alla stadens huvudvägar och de flesta bostadskvarter att stå under vatten efter kraftiga regn. Under monsunen är inte skyfall ovanliga, men klimatförändringarna riskerar att ytterligare förvärra situationen i framtiden.

– Om stadsplaneringen fortsätter på samma sätt som nu som kommer alla stadens gator inom tio år att bli översvämmade under monsunen – folk kommer att tvingas lämna staden, säger stadsplaneraren Maksudur Rahman till IPS.

Han menar att över halva staden kommer att bli översvämmad även vid mindre kraftiga regn, om tio år.

Dhaka har en befolkning på uppemot 14 miljoner invånare, bedömningarna varierar. Staden utgör även navet för Bangladeshs ekonomiska tillväxt. Dhaka har dock en mycket dålig beredskap för hård nederbörd. Som exempel kan nämnas att stadens avloppssystem kollapsade efter att 42 millimeter regn hade fallit under loppet av 90 minuter under förra hösten.

Experter menar att en nederbörd på 42 millimeter inom loppet av en och halv timme inte är ovanligt under regnperioden – samtidigt som skyfallen kan komma att bli betydligt kraftigare i framtiden på grund av den globala uppvärmningen.

En studie gjord i samarbete mellan holländska forskare och universitetet i Leeds 2012 slog dessutom fast att Dhaka var den stad som var näst mest sårbar i en jämförelse mellan nio av de städer i världen som riskerar att översvämmas av kustvatten.

Det finns fyra floder runt Dhaka som bidrar till att forsla undan nederbörden under regnperioden, men med tiden har flodernas naturliga vattenflöden blivit allt mer hindrade av bland annat nya bostäder.

Stadens kanaler har en avgörande roll för att föra bort regnvatten under monsunen. Men en stor del av stadens kanaler är igentäppta och även avloppssystemen blockeras av sopor. Det leder till att stora delar av Dhaka redan nu drabbas av översvämningar under regnperioden.

– En gång i tiden fanns det 56 kanaler i staden som tog hand om regnvattnet och gjorde att det rann undan. Men det flesta av dessa kanaler har med tiden fyllts ut, i strid med lagen, säger Maksudur Rahman, som är professor vid fakulteten för geografi och miljö vid Dhakas universitet.

Han menar att för att hantera regnvattnet måste alla stadens kanaler rensas upp och kopplas samman – liksom de omkringliggande floderna.

För snart tre år sedan gav Dhakas avloppsmyndighet i uppdrag till ett nederländskt bolag att rensa upp en del av stadens kanaler, men hittills har inte detta gett några tydliga resultat.

Vattenlederna har historiskt spelat en viktig roll i utbyggnaden av Dhaka. Men med tiden har naturliga avrinningssystem i allt högre grad blivit övertäckta och deras viktiga roll gått förlorad.

– Utan eftertanke har vi fyllt ut våtmarker och lågliggande områden inne i och runt Dhaka för att bygga bostäder. Det förhindrar möjlighet till avrinning för regnvattnet, säger Maksudur Rahman.