Radar · Nyhet

Fredssamtal mellan gerilla och stat i Filippinerna

Filippinernas regering ledd av president Rodrigo Duterte kommer nästa vecka att inleda fredsförhandlingar med landets kommunistiska gerillagrupper. I söndags inleddes en sju dagar lång vapenvila och i veckan kommer parterna att träffas för fredssamtal i Oslo. 

Den utdragna konflikten mellan väpnade grupper och den filippinska staten har kostat över 120 000 människor livet och tvingat två miljoner in i en tillvaro som flyktingar i sitt eget land sedan 1980-talet.

Under de senaste åren har al-Qaida-sponsrade miliser som numera svurit trohet till den så kallade Islamiska staten, IS, markant ökat sin närvaro i Filippinernas södra skärgårdar. Deras mål är en självständig stat i södra delarna av landet.

Den kommunistiska gerillagruppen Nya folkets armé tog till vapen efter att en rad politiska ledare antingen mördats eller fängslats under diktator Ferdinand Marcos år vid makten. Gerillans mål har genom åren varit inriktade på jordreformer.

– Vår förhoppning är att vapenvilan bara är första steget till framgångsrika fredsförhandlingar, sa landets kommunistparti i ett uttalande i samma veva som president Duterte frigav den fängslade rebelledaren Benito Tiamzon och hans fru Wilma som suttit i fångenskap sedan 2014.

Regeringen har även sagt sig vara villig att släppa samtliga av landets hundratals politiska fångar under de kommande åren. En politisk omsvängning mot tidigare regeringar som inte velat förhandla med den av USA och EU terroristklassade gerillagruppen.

President Dutertes strävan efter fred med landets vänstergerilla går emellertid stick i stäv med hans behandling av rättssystemet: nyligen anklagades 150 domare och politiker öppet för att vara inblandade i organiserad brottslighet, främst genom droghandel.

Innan han blev vald aviserade Duterte snabba rättegångar och avrättningar för brott relaterade till knarkhandel och organiserad brottslighet. Det löftet har han också hållit, trots högljudd kritik från FN. Endast under juli och augusti har drygt 700 personer dödats i olika anti-drogrelaterade räder runtom i Filippinerna, erkände landets polischef Ronald Dela Rosa i ett senatsförhör.

Human Rights Watch uppmanar president Duterte att upphöra med polisräderna för att landets redan bräckliga rättssäkerhet ska riskera att brytas av på mitten.

– Men tills så sker kan vi dessvärre räkna med att fler misstänkta langare och brukare dödas med ”säkerhet” som förevändning, säger Carlos H Conde vid Human Rights Watchs Asienkontor.