Radar · Nyhet

USAs oljelobby kraftsamlar

Fueling US forward är en ny amerikansk lobbyorganisation som beskriver sig själva som ”en ideell organisation med syftet att utbilda allmänheten om värdet och potentialen i amerikansk energi, av vilken den övervägande majoriteten kommer från fossila bränslen”.

Det finns på hemsidan ingen information om vem eller vilka som står bakom kampanjen. På Red State Gathering 2016, en konferens förra helgen för konservativa aktivister, fanns dock Charlie Drevna på talarlistan som vd för organisationen och med titeln ”Inhemsk olja och gas – En resurs för ett bättre liv” på sitt anförande.

– Alla energislag har för- och nackdelar men vi behöver hållbar energi, säger han. Naturgas och olja är inte det förflutna – det är framtiden för vårt land.

Journalisten och juristen Sharon Kelley som var på plats på konferensen uppger på sin blogg Desmog att Charles Drevna även bekräftade att multimiljardärerna och bröderna Charles och David Koch är finansiärer bakom Fueling US forward. Deras industrikoncern granskades i våras av tidningen Expo som avslöjade att de investerar mycket stora summor i högerpolitisk lobbyverksamhet.

Charles Drevna var senast ordförande för raffinaderindustrins branschorganisation i USA och har arbetat i kol- och fossilbränsleindustrin i 40 år.

Han säger att de med den nya organisationen vill berätta den sanna historien om fossila bränslen och det på en kulturell och känslomässig nivå.

På deras hemsida är det också mycket bilder på familjer och barn och påståenden som att ”billiga fossila bränslen höjer Amerikas livskvalitet och levnadsstandard och gör det möjligt att ta med familjen till Disneyland eller åka till läkaren”.

Charles Drevna säger i sitt tal att han inte har något emot vind- och solenergi, men att han är kritisk till att den industrin får statligt stöd.