Radar · Nyhet

Piratpartiet kan vinna isländska valet i höst

Piratpartiet är nu Islands största parti. Enligt de två senaste opinionsmätningarna har partiet stöd av över 30 procent av islänningarna.

Piratpartiet hoppas och tror på seger i höstens val på Island. Partiet har på kort tid vuxit till Islands största parti. Enligt de två senaste opinionsmätningarna har partiet stöd av över 30 procent av islänningarna.

– Det är konstigt och väldigt spännande. Men vi är väl förberedda. Det här handlar om förändring som drivs inte av oro utan av mod och hopp. Vi är populära, inte populister, säger alltingsgruppledaren Birgitta Jónsdóttir till brittiska The Guardian.

Birgitta Jónsdóttir säger till tidningen att partiet kan tänka sig att bilda regering med en koalitionspartner som kan tänka sig att genomföra en ”fundamental systemändring”.

En bidragande orsak till det ökade stödet ses av många ha samband med de stora skandaler som skakat landet.
Nu senast då flera av landets ledande politiker avslöjas med att undkomma skatt genom de så kallade Panamadokumenten. En skandal som tvingade den dåvarande statsministern Sigurdur David Gunnlaugssons att avgå i april och ett nyval utlysas.

Det isländska Piratpartiet har, precis som Piratpartiet i Sverige, sina rötter i frågan om rätten till fildelning på internet. Partiet driver även integritetsfrågor, direktdemokrati och legalisering av droger. Det vill ha en radikal reform gällande upphovsrätten och ge Edward Snowden asyl.

Inför hösten val har Piratpartiet varit i kontakt med företaget som utvecklar det populära mobilspelet Pokémon Go. Detta för att göra vallokalerna till Pokéstops så att så många unga som möjligt hittar till valurnorna i oktober.

2013 fick partiet tre platser i det 63 ledamöter stora Alltinget. Enligt The Guardian tror de flesta analytiker att partiet kan få bilda regering med 18–20 platser i Alltinget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV