Radar · Nyhet

Nya asyllagen slår mot akademiker

De hårdare kraven på asylsökande gör att akademiker som kommit hit som flyktingar hamnar i ett moment 22. De nya reglerna dikterar att den sökande måste ha ett jobb inom 13 månader för att kunna få ett permanent uppehållstillstånd och kunna återförenas med sin familj. Det gör att de i praktiken inte kan behålla sitt tidigare yrke.

För att en nyanländ ska få jobb i Sverige inom det yrke hen har utbildning för krävs exempelvis språkkurser och översättning av betyg. För att underlätta detta har regeringen satsat på det som kallas snabbspåret. Trots namnet tar detta dock minst ett år, rapporterar Ekot, Sveriges radio.

– Om du väljer att delta i snabbspåret, så försörjer du dig inte själv och därigenom kan du inte få permanent uppehållstillstånd och du kan inte heller få hit din familj om du har en sådan som väntar i något flyktingläger någonstans, säger Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet, till Ekot. Allting bygger tyvärr på att du ska skippa den utbildning du har och ta vilket jobb som helst så att du kan uppfattas av myndigheterna som självförsörjande.

En av de många myndigheter och organisationer som i mars kritiserade regeringen för den skärpta lagstiftningen var Arbetsförmedlingen.
Av de nyanlända som nu är inskrivna hos dem finns tusentals akademiker, många inom yrken där det i dag är brist på folk, som ingenjörer och lärare.

Enligt Ekot söker myndigheten hitta lösningar, som att snabba på snabbspåret ytterligare.