Radar · Nyhet

Iran fortsätter avrätta barn

Människorättsgrupper rapporterar att Iran sammanlagt genomfört minst 230 avrättningar sedan början av 2016. Minst 160 ungdomar under 18 år väntar för närvarande på att avrättas, enligt en rapport från Amnesty International.

Iran är det land som avrättar flest minderåriga – ett brott mot internationell rätt. Trots att de flesta länder i världen rör sig bort från dödsstraffet fortsätter Iran att döma flickor så unga som 9 år och pojkar på 15 år till döden.

I Iran är dödsstraff kopplade till olika typer av ”hudud-brott”, det rör bland annat alkoholkonsumtion, utomäktenskapliga sexuella förbindelser och homosexuella förhållanden.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch rapporterade nyligen om massavrättningar vid fängelset Rajai Shahr i Karaj, nordväst om huvudstaden Teheran. Den 2 augusti avrättades 20 personer, enligt organisationen.

En avrättning av den nu 19-årige Alireza Tajiki som var planerad till den 3 augusti stoppades i sista stund efter påtryckningar från allmänheten. Avrättningen är nu uppskjuten på obestämd tid.