Radar · Nyhet

Rebeller samlade parlament i trots

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Iranstödda rebeller samlade Jemens parlament på lördagen, i trots mot den internationellt erkända regeringen. President Abd Rabbuh Mansur Hadi fördömde åtgärden.

Ledamöter sammanträdde för första gången på nästan två år, vilket sker sedan huthirebellerna förkastat en FN-plan för fred och bildat ett råd för att styra landet.

Källor i parlamentet uppgav att 91 av 301 ledamöter i nationalförsamlingen var närvarande, och samtliga röstade för rådet som skapades förra veckan.

Huthirebeller tog kontroll över Sanaa i september 2014, och sedan har de även lagt andra delar av det fattiga landet under sig. Framryckningarna har fått presidenten och hans regering att fly till Saudiarabien.

Även många parlamentariker har tagit sin tillflykt utomlands, och enligt källor var det några av ledamöterna som tvingades att delta i lördagens sammankomst.

Presidenten fördömde sessionen som ett brott mot konstitutionen.

– Oavsett vad som sker under detta möte har det ingen laglig verkan och kan inte genomföras, sade Mansur Hadi.

En saudiskt ledd koalition har stridit mot huthirebellerna och deras allierade – anhängare till den störtade presidenten Ali Abdullah Saleh – sedan mars i fjol. Minst 6 400 människor har dödats, och på lördagen uppger Läkare utan gränser att minst tio barn har dödats och 21 skadats. Enligt rebellerna dödades barnen under en saudiskledd attack mot en skola.

Fakta: Konflikten i Jemen

Källa: Reuters, AFP