Radar · Nyhet

Vattenkrisen alltmer akut på Gotland

Vattenbristen på Gotland blir allt värre. Nu ansöker regionen om att få sänka vattennivån i Tingstäde träsk för att slippa besluta om ransonering.

Det har regnat mycket lite på Gotland under 2016. Dessutom har de senaste vintrarna varit milda, med tunna snötäcken som snabbt smälter undan utan att större mängder sipprar ner och bildar grundvatten. Följden har blivit en allt mer akut brist på dricksvatten.

Region Gotlands plan är nu att ta upp mer vatten ur Tingstäde träsk som bland annat förser Visby med dricksvatten. På tisdagen meddelade regionen att man lämnar in en ansökan till miljödomstolen om att få sänka vattennivån med 20 centimeter. Regionen räknar med att få grönt ljus från domstolen, men uppger att man annars kommer att tvingas införa ransonering på vattnet.

– Ja, och då får vi skicka hem turisterna, säger Jonas Aav, Region Gotlands VA-chef, till SVT Öst.

För att klara situationen har regionen tidigare uppmanat människor att snåla med vattnet.

– Tack vare trycksänkning, men också Gotlandsbornas och turisternas förmåga att spara på vattnet, har vi den senaste tiden lyckats spara runt 25 procent, vilket är över förväntan, säger Jonas Aav.

Men trots sparsamheten har alltså bristen förvärrats. Och Jonas Aav fruktar att krisen kan bli än mer allvarlig nästa sommar om även hösten blir torr. I framtiden tror han att rening av havsvatten kan bli nödvändig för att säkra tillgången på dricksvatten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV