Radar · Nyhet

Ny kemikalie i plast hälsoskadlig

Att plast ofta innehåller skadliga kemikalier är ingen nyhet, och plastindustrin har tvingats vidta åtgärder. Bisfenol S (BPS) är den kemikalie som ersatte Bisfenol A (BPA) efter att forskare varnat för hormonstörningar. Ämnena finns i exempelvis plastflaskor och kvitton.

Nu visar dock ny forskning att Bisfenol S är lika skadlig som Bisfenol A, och till och med mer. Ett forskarlag vid University of California, Los Angeles har utsatt spolmaskar för motsvarande halter BPS och BPA som människor exponeras för och blev överraskade att se att BPS hämmade fertiliteten till och med vid lägre koncentrationer än BPA. Eftersom människors reproduktion fungerar utifrån samma principer som spolmaskars är slutsatsen att kvinnors äggceller skadas redan vid låga doser Bisfenol S.

– Det finns ett stort behov av att koordinera säkerhetsanalysen av en mångfald ersättnings-
ämnen och blandningar av kemikalier innan de används som produktersättare. Men den goda nyheten är att ett antal myndighetsprogram och akademiska labb går i den riktningen nu, säger Patrick Allard, en av forskarna bakom studien.