Radar · Nyhet

Montreal värd för globalt forum

World social forum pågår den här veckan i Montreal, Kanada. Det är världens största mötesplats för det civila samhället som söker lösningar på de problem mänskligheten står inför.

– Varje forum är unikt men målen är de samma: att adressera de politiska, ekonomiska, sociala kriserna och miljökriserna som hotar vår planet just nu, säger forumkoordinatorn Carminda Mac Lorin till tidningen Montreal Gazette.

Detta är tolfte gången som World social forum arrangeras, men sedan starten 2001 i Porto Alegre, Brasilien, har det alltid hållits i ett land i det så kallade Syd, nu hålls det för första gången på norra halvklotet. Vilket lett till problem då flera av aktivisterna från Syd inte fått visum beviljat av de kanadensiska myndigheterna.

Arrangörerna räknar ändå med att runt 50 000 människor kommer att delta på de mer än 1 500 olika aktiviteterna som arrangeras av deltagarna själva fram till 14 augusti. Det hålls även diskussionspaneler, konferenser och konstutställningar.

Arrangörerna har tagit till sig av kritiken från föregående år om att det varit ”mycket snack men lite verkstad” och har extra fokus på konkreta åtgärder.

– Det kommer inte handla om protester eller att säga vad vi är emot. Det handlar om vad vi ska göra åt det – det är det viktiga, säger Carminda Mac Lorin.