Radar · Nyhet

Locket på om kolaffären

Alla dokument om Vattenfalls brunkolsaffär har hemligstämplats. När Greenpeace ville se dokumenten blev det stopp. Samtidigt ska EU pröva om affären strider mot reglerna om statsstöd.

Miljöorganisationen Greenpeace har de senaste veckorna utkämpat en strid med regeringen om att få tillgång till de handlingar som rör Vattenfalls försäljning av sin tyska brunkolsverksamhet till tjeckiska energikoncernen EPH. Regeringen säger nej till att lämna ut dokumenten med motiveringen att Vattenfall skulle kunna lida skada om de blev offentliga.

– Jag skickade en begäran för att jag ville se på vilka grunder som beslutet fattades. Regeringen har tidigare sagt att de skulle ta hänsyn till miljö- och klimataspekterna i affären, men det finns hittills inga bevis för det, säger Greenpeace-aktivisten Dima Litvinov till Svenska Dagbladet.

Enligt regeringen kommer dokumenten att bli offentliga när EU godkänt affären. Men den processen kan dra ut på tiden. EU-kommissionen ska nämligen pröva om Vattenfalls försäljning följer EUs regler för statsstöd, rapporterar SVT. Bakgrunden är att bolaget LMMG, som också varit intresserat av brunkolsverksamheten, menar att affären inte har gått rätt till.

Vattenfall anser att man har följt reglerna, men vägrar att svara på vilket pris verksamheten säljs för eller om man rent av betalar pengar för att bli av med brunkolet. Greenpeace överväger att överklaga beslutet att hemligstämpla dokumenten till förvaltningsdomstolen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV