Radar · Nyhet

WWF: Naturresurserna är förbrukade

Foto: Andre Penner/AP/TT

I dag infaller ”Overshoot Day”, dagen då hela årets ekologiska budget har konsumerats. ”Resten av året lever vi över våra tillgångar”, säger Carina Borgström-Hansson på Världsnaturfonden. Overshoot Day, eller den ekologiska skuldens dag, infaller allt tidigare under året.

– Det är en tydlig trend sen 1970-talet. Omfattningen av vår konsumtion och utsläpp har ökat, säger Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck vid Världsnaturfonden, WWF.

Hon fortsätter:

– Vi konsumerar jordens resurser snabbare än den levererar: Hugger ner urskog och tar upp fisk utan att låta bestånden hinna växa till sig. Framför allt släpper vi ut för mycket koldioxid från fossila bränslen. Det tär på systemet.

På 15 år har den så kallade ekologiska skuldens dag flyttats från slutet på september till början av augusti.

– Men det finns ett litet ljus i mörkret. Hastighetsökningen har stannat av lite grann och hoppen mellan åren är inte längre lika stora.

Utsläppen per capita har även minskat, men jorden befinner sig på gränsen till vad den mäktar med, betonar Carina Borgström-Hansson.

– Förra året var det varmaste året hittills. Det finns oerhört lite tid att agera för att stoppa utsläppen och ställa om till förnybar energi. Det var viktigt att klimatavtalet blev av men det är hög tid att leverera mot det nu. Den ekologiska skuldens dag är en påminnelse om att jobbet inte är gjort.

 

Räkna ut storleken på ditt eget ekologiska fotavtryck på WWFs hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV