Radar · Nyhet

Löfven till syriskt flyktingläger

Foto: Raad Adayleh/AP/TT

När Stefan Löfven reser till Jordanien på söndag står flyktingkrisen på agendan. Statsministern kommer bland annat att besöka landets fjärde största stad – flyktinglägret Zaatari. Där lever 80 000 människor som flytt från krigets Syrien.

Det finns bröllopsbutiker, pizzabud och en huvudgata som döpts till Champs-Élysées. Men Zaatari är långt ifrån en vanlig stad. När Stefan Löfven reser norrut till den jordanska öknen kommer han till ett läger som sedan det öppnade för omkring hundra familjer sommaren 2012 vuxit kraftigt och numera är hem för över 80 000 flyktingar, omkring hälften barn.

De flesta syrier som flytt undan inbördeskriget befinner sig i grannländerna. I Jordanien handlar det enligt UNHCR om över 650 000 människor, medan landets regering hävdar att det rör sig om över en miljon.

”Jordanien är ett av de länder i världen som tagit emot flest flyktingar från Syrien. Sverige är stor bidragsgivare till de organisationer som finns på plats, såsom UNRWA och UNHCR. Det är viktigt för statsministern att besöka flyktingläger och på plats följa arbetet” skriver Stefan Löfvens pressekreterare Ingela Nilsson i ett mejl.

Under tvådagarsbesöket i Jordanien, som inleds söndagen den 14 augusti, ska Löfven också träffa premiärminister Hani Mulki och delta i ett seminarium om jobbskapande för unga.

Förödande krig

Kriget i Syrien är inne på sjätte året. Över hälften av befolkningen har drivits på flykt, omkring 280 000 människor har dödats och en politisk lösning är fortfarande långt borta.

De flesta syrier har flytt till grannländerna. Enligt UNHCR befinner sig över 4,8 miljoner syriska flyktingar i regionen. 2,1 miljoner har registrerats av UNHCR i Egypten, Irak, Jordanien och Libanon. 2,7 miljoner har registrerats av den turkiska regeringen och ytterligare 29 000 har registrerats i Nordafrika.

Av de registrerade flyktingarna är 50,3 procent män och 49,7 procent kvinnor.

I Jordanien finns också många palestinska flyktingar – över 2 miljoner, enligt UNRWA.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV