Radar · Nyhet

Granar i USA påverkas negativt av klimatförändringar

Wikimedia commons-Creative commons 3.0

Ökande temperaturer och torka under de närmaste decennierna kommer troligtvis öka stressen för vissa trädarter och minska deras tillväxt, enligt en studie som publicerades i den vetenskapliga tidsskritten PNAS i går.

Många träd är känsliga för både värme och vattenbrist och att bara titta på mängden regn i ett område räcker inte för att få en uppfattning om hur skogen påverkas. Forskaren Christina Restaino och hennes kollegor, vid University of California, har därför tittat på andra faktorer som växter känner av och som kopplar ihop tillgången på vatten med temperaturen, som luftfuktighet och vattenunderskott kopplat till klimat.

Forskarna har jämfört data över nederbörd och temperatur med trädringar från Douglasgranar över hela västra USA för att se hur trädens tillväxt har påverkats. Deras slutsats är att högre temperaturer gör att träden växer långsammare oavsett om träden växer norrut i landet eller söderut. De menar att det också är troligt att stressen som träden utsätts för – när högre temperatur orsakar vattenbrist – överskuggar möjliga positiva effekter som exempelvis höjda koldioxidnivåer.

Framtida klimatförändringar kommer alltså sannolikt hämma tillväxten av de här ekonomiskt och ekologiskt viktiga trädbestånden i USA, rapporterar Eurek Alert.