Energi · Recension

Dystopisk thriller som griper tag

På omslaget till Flickan med gåvorna, ovanför bokens titel, står det: ”Griper tag i dig och släpper inte taget.” Orden är John Ajvide Lindqvists, och eftersom hans egna böcker är just sådana var det oundvikligt att undersöka saken närmare. Han har rätt.

Tioåriga Melanie älskar skolan, trots att hon och hennes klasskamrater sitter fastspända i rullstolar hela dagarna. Varje dag hämtas barnen i sina celler av soldater, som är livrädda för dem av någon anledning. De vet inte av något annat än livet på militärbasen, isolerade från en omvärld som är i greppet på en global svampinfektion som tar över de smittades hjärnor. Trots att boken utspelar sig i en nära framtid finns bara spridda spår av den civilisation som beskrivs i barnens läroböcker.

En dag händer något som förändrar allt. Plötsligt är Melanie på flykt tillsammans med ett par soldater, forskaren dr Caldwell och sin favoritlärare miss Justineau. Lite i taget avslöjas sanningen. Lite i taget förstår hon vad hon är och vad hon kan komma att betyda.

Det är en oerhört spännande bok. Inte bara för att man hela tiden vill veta vad som händer runt nästa hörn, utan också för att den undersöker begrepp som mänsklighet, omänsklighet och dehumanisering. Och just när det ser ut som om allt hopp om en framtid är ute …

Flickan med gåvorna