Radar · Nyhet

USA upprustar hela kärnvapenarsenalen

Nathan G. Bevier/TT

På lördag är det 71 år sedan USA släppte den första atombomben över den japanska staden Hiroshima. Det avslutade andra världskriget men var starten på kapprustningen mellan USA och Sovjetunionen. Trots internationella nedrustningsavtal investeras det i dag lika mycket i modernisering av kärnvapnen som under kalla kriget.

Förra veckan gick amerikanska flygvapnet ut med en anbudsförfrågan till industrin om att bygga nya landbaserade kärnvapenmissiler och flygburna  kryssningsmissiler, rapporterar NY Times.

Diskussionen har pågått i USA under flera år. Det som president Obama från början uttryckte var en modernisering – för att samtidigt kunna skrota gamla kärnvapen – har utvecklats till att handla om en total upprustning av hela kärnvapenarsenalen med medföljande fabriker, bombflygplan, missiler och ubåtar, något som har beräknats kosta upp emot 1 000 miljarder dollar under de närmaste 30 åren.

Upprustningsplanerna uppges ha brett stöd i kongressen även om en del senatorer, som exempelvis republikanen John McKain, ifrågasätter om de behöver vara så omfattande.

Daryl Kimball, chef på avrustningorganisationen Arms controll association, säger till tidningen att projektet är finansiellt ohållbart.

– Flygvapnet behöver inte en kostsam ny och starkare kärnvapenbestyckad kryssningsmissil, särskilt inte om de nya bombflygplanen kan flyga så långt och offensivt som det sägs. Vi ser en återgång till en tid av nukleära överdrifter.

I USA har det långe funnits en gräsrotsrörelse mot upprustningen men i dag är allmänhetens intresse svalt.

Under juni-juli har dock invånarna i Seattle kunnat läsa på bussarna att ”20 miles väster om Seattle finns den största samlingen av utplacerade kärnvapen i US” tillsammans med en karta som visar närheten till militärbasen Kitsap Bangor. Avsändare till annonsen är den lokala ideella organisationen Ground zero center.

Intill militärbasen ligger Strategic Weapons Facility Pacific (SWFPAC), där företaget Lockheed Martin underhåller och lagrar kärnvapenmissiler åt militären. Totalt finns det runt 1 300 kärnvapenstridsspetsar på de båda anläggningarna.

Ground zero-medlemmen Rodney Brunelle säger i ett uttalande:

– Vi hoppas kunna skapa något intresse hos allmänheten, och kunna starta en offentlig diskussion om kärnvapnen i regionen. Under det här valåret borde farorna med kärnvapen vara ett samtalsämne.

Foto: Mira Leslie/Ground zero center
En amerikansk fredsorganisation har under sommaren annonserat på bussar i Seattle för att väcka frågan om kärnvapen. Mira Leslie/Ground zero center