Energi · Syre tipsar

Rädda maten i sommarvärmen

Vi slänger bort massor med mat varje år. Till stor del handlar det om sådant man ändå inte äter, som bananskal, kaffesump och avokadokärnor. Men så är det de glömda gurkorna, den slokande salladen och det torra brödet …

Naturvårdsverket har räknat ut att 35 procent av all mat vi slänger hade kunnat användas. Men hur gör man då med mat som inte ser så kul ut längre fast den kan ätas? Och hur får man den att hålla längre i sommarvärmen? Här är några tips.

• Sallad håller längre om du lägger den på ett fat med vatten. Med lite plast över blir det ännu mer effektivt. Använd hellre en påse som du ändå har haft till något annat än att köpa gladplack som slängs efter en användning. Om salladen redan har börjat sloka kan du lägga den i isvatten en timme, så blir den fräsch igen. Samma sak funkar med rädisor, rättikor och pepparrot.

• Gurka som har blivit mjuk blir också bättre av en stund i isvatten, men den behöver bara ligga en halvtimme i vattnet. Du kan få gurkan att hålla längre med lite plast runt ändarna – återanvänd, som sagt.

• Om dill, persilja och andra kryddörter börjar se ledsna ut, kan du skära av en del av stjälken och ställa dem i vatten. Ta varmt vatten till dill, kallt till persilja och annat.

• Bröd håller sig färskt längre om du lägger ett halvt äpple i brödlådan. Om du lägger dit en halv potatis också motverkar det mögel. Pressad citron ingår i många maträtter, men oftast inte hela citronen. Låt inte halva citroner ligga tills de är bortom all räddning. Pressa dem istället och frys in saften som iskuber som sedan kan bli citronvatten eller ingå i en lemonad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV