Radar · Nyhet

Plattform för svartas liv

På måndagen släppte det amerikanska nätverket The movement for black lives en programförklaring för att i grunden förändra och förbättra livsvillkoren för svarta i USA och globalt.

Den svarta medborgarrättsrörelsen i USA har fått förnyad styrka de senaste åren efter att flera obeväpnade svarta män har skjutits till döds av polis.

Efter demonstrationer som samlat tusentals över hela USA samlas nu rörelsen runt en gemensam plattform. Med plattformen kommer också en lista med krav. exempelvis att kriget mot svarta – vilket tar sig uttryck i kriminalisering, fängslande och dödande – måste upphöra. De tar också upp många praktiska åtgärder som behövs för att förbättra de svartas situation i USA. I princip handlar det om att skapa ett mer inkluderande och demokratiskt samhälle, med investeringar i utbildning och hälsa, skattereformer, fackliga rättigheter och rätt till en ren miljö. Avgörande är också att svarta inkluderas i beslutsfattandet.

Ash-Lee Henderson berättar för tv-kanalen Democracy now! att arbetet med plattformen pågått i över ett år, i samtal med över 50 organisationer.

– Så vi ville sammanställa en vision, en visionär plattform, med omvälvande krav för att inte bara reformera problemet, utan förändra svarta människors möjligheter att leva, blomstra och försörja sig själva i våra lokala samhällen, säger hon.

 

Läs mer om rörelsen Black Lives Matter i Syre nr 55: Slagordet som blev en medborgarrättsrörelse