Radar · Nyhet

Tiotusentals flyr nya strider i Sydsudan

Foto: Isaac Billy/AP/TT

Sydsudans stridande parter under inbördeskriget slöt fred för knappt ett år sedan men nu har konflikten blossat upp igen. Tiotusental människor, mest kvinnor och barn, har flytt till grannlandet Uganda och biståndsorganisationer talar om en svår humanitär situation. Samtidigt har tidigare rebellredaren Riek Machar nu avsatts för andra gången från sin post som vicepresident.

Den uppblossande konflikten i Sydsudan har lett till att runt 30 000 människor på kort tid har flytt till grannlandet Uganda. Detta har satt ytterligare stor press på Ugandas sociala skyddsnät som redan är ansträngt av en halv miljon flyktingar och asylsökande, rapporterar FNs oberoende nyhetsbyrå Irin.

– Vi letar efter extra resurser för att kunna förse dem med social service som sjukvård, vatten, tak över huvudet och andra grundläggande behov, säger Titus Jogo, migrationstjänsteman på Ugandas regeringskansli.

Irin uppger att det vid Elegu, en uppsamlingsplats och registreringspunkt vid Ugandas gräns mot Sydsudan, var mer än 10 000 personer som väntade på att få korsa gränsen den 22 juli. Platsen har bara kapacitet att ta emot 1 000 personer åt gången och hjälporganisationer på plats vittnade om en katastrofal situation i brist på sanitet och mat. Situationen vid de andra uppsamlingsplatserna vid gränsen är snarlik.

– Inflödet förväntades inte bli så här stort, som det ser ut nu har det spräckt de tillgängliga resurserna, särskilt vid uppsamlingsplatsen för flyktingar i Elegu, säger Justine Abenaitwe, humanitär chef för Rädda barnen Uganda, till Irin.

Av de flyende är 90 procent kvinnor och barn.

Ugandas regering samarbetar nu med FNs flyktingorgan UNHCR för att öppna fler uppsamlingspunkter och ett nytt flyktingläger. UNHCR uppdaterar också sin vädjan om finansiering för sin insats i området till 701 miljoner dollar. Tidigare låg det uppskattade behovet på 638 miljoner dollar, men endast 17 procent av det finansierades.

Stridigheterna i Sydsudan sker nu mellan samma parter som under landets nyss avslutade inbördeskrig, president Salva Kiirs regeringstrupper och trupper som är lojala till den tidigare vicepresidenten Riek Machar, som avsattes från sin post för andra gången, den 26 juli.

Om konflikten i Sydsudan

Sydsudan fick självständighet från Sudan 2011 som en följd av det fredsavtal som 2005 avslutade Afrikas längsta inbördeskrig. Sydsudan består av de tidigare 10 sydligaste delstaterna av Sudan och har en befolkning på 7,5–10 miljoner. Självständigheten bidrog dock inte till fred i landet och ett inbördeskrig mellan 2013 och 2015 drev 2,2 miljoner människor på flykt. Inbördeskriget startade 2013 då president Kiir avsatte hela regeringen och anklagade dåvarande vicepresidenten Riek Machar för försök till statskupp. Efter förhandlingar slöts ett fredsavtal i augusti 2015 och Riek Machar fick återta platsen som vicepresident i april 2016.

Källa: BBC

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV