Radar · Nyhet

Olika utsikter för världens mangroveskogar

Foto: Erana Jayawardena/AP/TT

I Florida har mangroveskogarna migrerat norrut i takt med varmare medeltemperaturer. Med det kommer ett unikt ekosystem som säkrar biologisk mångfald, men är även ett kvitto på att planeten överlag blir varmare. Klimatförändringar har i Australien medfört stora bakslag för miljön i de norra kustregionerna och i Bangladesh hotas ett av världens största mangroveområden av en växande kolindustri.

Mangroveskogar utgörs av träd och buskar som lever i subtropiska kustregioner med tidvatten och har sedan 1960-talet börjat vandra norrut i Florida, södra USA. Nu planteras nya mangroveträd i delstaten för att säkra Floridas bräckliga ekosystem.

– Ekosystemen här är ett av världens mest unika, och genom att återplantera och säkra kuster och laguner kan växt- och djurlivet frodas här, säger restaureringsspecialisten Nicholas Sanzone, och en av de ansvariga för projektet, till INC Media.

En av orsakerna är enligt National Geographic färre plötsliga köldperioder under årets varma säsonger. I den här delen av USA når temperaturen sällan under fyra minusgrader, vilket beskrivs som en avgörande temperaturgräns för mangroveträd.

Naturskyddsföreningen beskriver mangroven som ett av världens mest produktiva ekosystem, vars labyrinter av rötter och trädstammar ”fungerar som barnkammare, skydd och skafferi åt fiskar, skaldjur och andra organismer”.

Fastän läget ser allt ljusare ut i Florida, som tillsammans med andra sydliga amerikanska delstater drabbades hårt i sviterna av Deepwater Horizon-spillet 2010, vittnar andra mangroveregioner i världen om svåra utmaningar.

I Bangladesh har en av världens största mangroveskogar fått sällskap av ett intilliggande kolkraftverk som miljörörelser menar kommer att hota ekosystemet. Och i norra Australien har klimatförändringar och väderfenomenet El Niño inneburit en utbredd växtdöd bland mangroveskogarna. Norm Duke, ekolog vid James Cook University i Queensland, beskriver i australisk tv sin ”chock” över klimatförändringarnas konsekvenser för världens mangroveskogar.

– Vi måste ha förmågan att snabbt kunna bedöma dessa situationer. De här livsmiljöerna är på reträtt, och de retirerar snabbare än någon av våra andra hotade skogar, säger han till ABC.